Σε μία μέση λύση, με την οποία ικανοποιούνται κυρίως τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, προχωρεί ο υπουργός Υγείας.

Με απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κ. Βορίδης διαμορφώνει “πλαφόν” ανά περιφερειακή ενότητα και πάροχο.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη στους γιατρούς το περιεχόμενο της απόφασής του, η οποία έχει ως θέμα “Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων”.

Προβλέπει, δε, τα εξής:

Κατανομή ορίου δαπάνης ανά περιφερειακή ενότητα και ανά πάροχο ατομικά, για το έτος 2014 με δυνατότητα επανεξέτασης του μέτρου για το δεύτερο εξάμηνο, ανάλογα με την πρόοδο του ελέγχου της δαπάνης.

Θεσμοθέτηση σειράς συνταγογραφικών μέτρων και οδηγιών. Σε πρώτη φάση, θα περιληφθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα.

Δυνατότητα δυνητικού μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback) στους παρόχους για την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα.

Παρόντες στην παρουσίαση της απόφασης από τον υπουργό Υγείας ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος και οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Θ. Χατζηπαναγιώτου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φ. Πατσουράκος.

Συμφωνία

Το προεδρείο του ΠΙΣ θεωρεί ότι οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του μηχανισμού παραγωγής, εκτέλεσης και αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων και θα συμβάλουν τα μέγιστα στην βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, με τις διατάξεις αυτές ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα, αφού έχει συμπληρώσει την τρίτη εβδομάδα του μήνα το ατομικό “πλαφόν”, να παραπέμπει τους ασθενείς το υπόλοιπο διάστημα του μήνα, είτε σε άλλο πάροχο ή σε δημόσια δομή, είτε σε εκτέλεση από τον ίδιο στις αρχές του επομένου μήνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Ποια είναι τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος