Νέα εμπόδια καλούνται να ξεπεράσουν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ στο θέμα της χορήγησης των φθηνότερων σκευασμάτων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του μέτρου συγκατάθεσης των ασφαλισμένων για χορήγηση πιο ακριβού σκευάσματος.

Με την απόφαση 62494/2014 του κ. Βορίδη, οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενημερώνονται από το σύστημα σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, με την εξής ένδειξη:

Επιλέξατε φάρμακο με τιμή υψηλότερη της χαμηλότερης τιμής της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων.

Θα πρέπει να έχετε τη ρητή συγκατάθεση του ασφαλισμένου, καθώς και ο ασφαλισμένος να υπογράψει στο έντυπο της συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο.

Σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή”.

Στην περίπτωση αυτή και αφού λάβουν την συγκατάθεση του ασφαλισμένου θα πατήσουν ΟΚ για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της συνταγής.

Εξυπακούεται πως όταν ο ασφαλισμένος συμφωνήσει να τού χορηγηθεί πιο ακριβό φάρμακο, θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερη συμμετοχή...

Ακύρωση

Το νέο σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία από την Πέμπτη, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το μέχρι πότε θα παραμείνει σε ισχύ.

Η προσφυγή του ΦΣΑ εκδικάζεται από το ΣτΕ στις 7 Νοεμβρίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν από τους φαρμακοποιούς πρόσθετοι λόγοι, οι οποίοι θα αφορούν τους λόγους ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Υγείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού