Την έναρξη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων αναβολικών, αποφάσισαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το σοβαρό αυτό θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Υγείας, τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ και αξιωματικούς της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια φορέων των συναρμόδιων υπουργείων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η αναζήτηση μέτρων ευαισθητοποίησης των πολιτών με γνώμονα την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας όλων των απαγορευμένων ουσιών αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις αρνητικές συνέπειες τους ιδιαίτερα στη νεολαία.

Το θέμα της παράνομης διακίνησης αναβολικών ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τη διπλή δολοφονία στη Μάνη.

Παρά τον τεράστιο τζίρο, ο οποίος ξεπερνά κάθε χρόνο το 1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα διαθέτει ένα “χαλαρό” θεσμικό πλαίσιο κατά των επικίνδυνων αυτών σκευασμάτων.

Η διακίνηση αναβολικών διώκεται ως πλημμέλημα με τον αθλητικό νόμο “Περί καταπολέμησης ντόπινγκ” και η ποινή δεν ξεπερνά τα δύο έτη φυλάκισης.

Κακούργημα

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αναβολικά κατατάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες και η διακίνησή τους αποτελεί κακούργημα.

Πολιτικές διαστάσεις έδωσε στο θέμα ο συνήγορος ενός εκ των δύο 18χρονων δραστών της δολοφονίας στη Μάνη.

Ο κ. Κούγιας κατήγγειλε ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικού χώρου στη διακίνηση παράνομων αναβολικών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο