Παράταση έως το τέλος του έτους για την πλήρη απελευθέρωση της τιμής και του τρόπου διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), θα ζητήσει ο υπουργός Υγείας από την τρόικα.

Η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τη δέσμευση να απελευθερώσει πλήρως τις τιμές των εν λόγω σκευασμάτων (παυσίπονα, αλοιφές, συμπληρώματα), στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός μέσω των φαρμακείων δεν οδηγήσει σε μείωση των τιμών τους.

Για το σκοπό αυτό, είχε δοθεί προθεσμία έως το καλοκαίρι που μάς πέρασε, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Στη συνάντηση που έχει με την τρόικα στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης (στο υπουργείο Οικονομικών), ο κ. Βορίδης θα επικαλεστεί την έλλειψη επαρκών μετρήσεων από την εξειδικευμένη εταιρεία IMS, λόγω του μικρού διαστήματος στο οποίο έγινε η συλλογή των στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι έχουν επιτευχθεί μειώσεις στις τιμές των ακριβών ΜΗΣΥΦΑ.

Στα φθηνά, ωστόσο, σκευάσματα δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες αλλαγές, αλλά το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι το καλοκαίρι δεν είναι κατάλληλη περίοδος μέτρησης.

Τους φθινοπωρινούς και τους πρώτους χειμερινούς μήνες, αναμένεται να υπάρξει καλύτερη μέτρηση, ώστε να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τις αυξομειώσεις.

Σύσκεψη

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Βορίδης συμμετείχε σε προπαρασκευαστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της συνάντησης με την τρόικα.

Ενημέρωσε το οικονομικό επιτελείο ότι η πλειονότητα των δράσεων στο χώρο της Υγείας έχει οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία...εξετάζεται από την τρόικα, είναι ο κλινικός έλεγχος, η τιμολόγηση των παρεχόμενων από τα νοσοκομεία υπηρεσιών, η κατανάλωση γενοσήμων στο 60% του συνόλου της κατανάλωσης και ο έλεγχος της νοσοκομειακής δαπάνης.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, καθώς τον Σεπτέμβριο υπάρχει μείωση της δαπάνης, λόγω και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το “πλαφόν”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;