Σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία έχουν τα αντιεπιστημονικά μέτρα που επεβλήθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την μείωση της δαπάνης, αναφέρει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

Μέτρα όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το αριθμητικό όριο ανά ειδικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που επεβλήθησαν -δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις- , δυσχεραίνουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή.

Παράλληλα ο ιατρικός κόσμος οδηγείται στην επαγγελματική απαξίωση και στην οικονομική εξαθλίωση. Με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε μια μάστιγα μετανάστευσης των νέων γιατρών μας που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.

Οι ασθενείς πολλές φορές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους ούτε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.Οι δυσβάσταχτες συμμετοχές που έχουν επιβληθεί έχουν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να παραλείπουν δόσεις φαρμάκων, να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή να απευθύνονται στα Κοινωνικά Ιατρεία.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, καθώς και από εκπροσώπους Συλλόγων Ασθενών που συμμετείχαν σε Συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να προασπίσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια του γιατρού και την προστασία της υγείας του ασθενή.O ΙΣΑ είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών και του ελέγχου συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων με κριτήρια όμως αμιγώς επιστημονικά.

Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι σε τελείως αντίθετη γραμμή με τις απόψεις του ιατρικού κόσμου και αποτελούν μια πρωτοφανή επιβολή περιορισμού της επιστημονικής πράξης και δεοντολογίας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε λογιστική αντιμετώπιση που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια.

Όπως είναι για παράδειγμα οι κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης που ανακοινώθηκαν, οι οποίες αποτελούν κακή μετάφραση οδηγιών από αμερικανικές εταιρίες και δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις

Επιπλέον, η επιβολή του ληστρικού rebate και clawback οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο και ουσιαστικά εξαναγκάζει γιατρούς και εργαστήρια να δουλεύουν δωρεάν».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών που συμμετείχαν στην Συνέντευξη Τύπου τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ζωή Γραμματόγλου ΔΣ Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών - Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

Αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες, αλλά και ασύμφορες οικονομικά, είναι οι νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για την κατάργηση συγκεκριμένων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Αντιεπιστημονικές, επειδή πάνε να εφαρμόσουν μέτρα και σταθμά άλλων προηγμένων χωρών (ΗΠΑ, και  Μεγάλης Βρετανίας), στις οποίες έχει αυξηθεί το μεσοδιάστημα των ελέγχων του πληθυσμού. Απάνθρωπες, επειδή μάλλον στοχεύουν στην εξόντωση των ασθενέστερων οικονομικά και σωματικά αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας. Ασύμφορες οικονομικά, αφού η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη κ.ά.-όπως εξηγούν οι επιστήμονες- είναι 10 φορές τουλάχιστον φθηνότερη από ότι κοστίζει η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου.

Καθορισμός ανώτατου αριθμού εξετάσεων:

Η υπουργική απόφαση ανατρέπει το δεδομένο της σταθερής συμμετοχής (15%) των ασφαλισμένων στη δαπάνη των εξετάσεων. Θέτει όρια δηλαδή στον αριθμό των εξετάσεων αλλά αφήνει χωρίς όρια το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές.

Δεδομένου ότι στις δημόσιες δομές είτε δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό (πχ στα ΠΕΔΥ δεν μπορεί να γίνει μαστογραφία) ή όπου υπάρχει (πχ δημόσια νοσοκομεία), ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, θεωρείται βέβαιο ότι λίγοι είναι αυτοί που θα προστρέξουν στις δημόσιες δομές και η πλειοψηφία θα βρει «τρόπο» (χρήματα δηλαδή) για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις «επί πληρωμή» στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι γνωστό ότι οι εξετάσεις υψηλής καινοτομίας έχουν και υψηλό κόστος, άρα και σημαντική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, η αυξημένη συμμετοχή του ασθενούς (20%) στην εξέταση ONCOTYPEDX, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα σε μια εξέταση κόστους 3.600 ευρώ να καταβάλλει η ασθενής 720 ευρώ!

Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων

«Η σημερινή πραγματικότητα με τη δραματική μείωση μισθών, συντάξεων και την ανεργία, σε συνδυασμό με την αύξηση φορολογίας αλλά και κόστους ζωής δημιουργεί αμέτρητα σοβαρά έως και τραγικά προβλήματα χωρίς να έχει δοθεί κάποια λύση από τους αρμόδιους φορείς. Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι ιθύνοντες ότι η παροχή της αναγκαίας θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις προσφέρει, μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερη οικονομία στο Κράτος, αφού η σταθεροποίηση της υγείας και της ποιότητας ζωής αποκλείει πολυδάπανες φαρμακευτικές, ιατρικές και χειρουργικές πράξεις και οδηγεί συχνά τους ασθενείς να είναι παραγωγικά άτομα στην κοινωνία. Εξίσου απαραίτητη είναι η καθιέρωση της μηδενικής συμμετοχής σε όλα τα φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, αναλώσιμα και σκευάσματα ειδικής διατροφής για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες, χρόνιες, ανίατες παθήσεις, καθώς το κόστος προς την ευπαθή ομάδα αυτή είναι δυσβάσταχτο, δεδομένης της χρονιότητας και της βαρύτητας του μεγαλύτερου μέρους των παθήσεων αυτών.

Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

Πλαφόν συνταγογράφησης :

Τα μηνιαία απαραίτητα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και την επιβίωση του ατόμου με διαβήτη τύπου 1, φάρμακα και αναλώσιμα ξεπερνούν τα 350€ και αν επιπλέον το άτομο χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη αντλία ινσουλίνης τότε τα μηνιαία απαραίτητα έξοδα ξεπερνούν τα 500€. Αν σε αυτό προστεθούν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις περιπτώσεις εμφάνισης επιπλοκών, συχνό επακόλουθο του διαβήτη, τότε το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα.

Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα μηνιαία έξοδα στην περίπτωση αγωγής με δισκία φτάνουν τα 70€ μηνιαίως, ενώ στην περίπτωση αγωγής με δισκία και ινσουλίνη ή μόνο ινσουλίνη ξεπερνούν τα 350€ μηνιαίως, με επιπρόσθετο το κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.

Έγιναν προσπάθειες για επιβολή του πλαφόν, με την τελευταία να ορίζει κατά μέσο όρο, ανά νομό στην Ελλάδα, 50€ συνολικό κόστος φαρμάκων ανά ασθενή μηνιαίως, χωρίς να εξαιρεί τα άτομα με διαβήτη, όπως δεν τα εξαιρούσε και στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση. Αυτή η τροπολογία αποσύρθηκε, τι θα γίνει όμως με την επόμενη που δεν θα αργήσει να έρθει στο προσκήνιο; Θα εξαιρεί τα άτομα με διαβήτη;

Πλαφόν εξετάσεων:

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 2243/ Τ. Β΄/18-8-2014, εξαιρούνται βασικές εξετάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπλοκών στο σακχαρώδη διαβήτη. Το θεωρούμε απαράδεκτο, διότι, αφενός θα οδηγήσουν σε πάσχοντες με βαριές αναπηρίες, αφού δεν θα μπορούν να επωμιστούν το κόστος των εξετάσεων που εξαιρούνται, αφετέρου, θα πολλαπλασιάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι σε όλους γνωστό πόσο παραπάνω κοστίζει η αντιμετώπιση των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη στο ασφαλιστικό σύστημα.

Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος Συνταξιούχων του Δημοσίου

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση. Τα μέτρα που επεβλήθησαν τους έπληξαν ιδιαίτερα, γιατί λόγω ηλικίας έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Ο περιορισμός που έχει επιβληθεί στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι συνεχείς αυξήσεις των συμμετοχών στα φάρμακα έχει αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να μην μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους. Πολλές φορές εξαναγκάζονται να παραλείπουν δόσεις, να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία. Είναι ντροπή να πληρώνουμε τόσα χρόνια τις εισφορές μας και τώρα η πολιτεία να μας εγκαταλείπει και να μην είναι στοιχειωδώς συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο