Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη ενός νέου Προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης (Global Access Program) σε εξετάσεις ιϊκού φορτίου του Iού Aνθρώπινης Aνοσοανεπάρκειας (HIV). Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το UNAIDS, το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, την Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (Clinton Health Access Initiative, CHAI), το Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του AIDS (President’s Emergency Plan For AIDS Relief, PEPFAR) και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, σε μια παράλληλη εκδήλωση κατά την 69η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Για να υποστηριχθεί το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πρόσβασης, η Roche έχει δεσμευτεί να διευρύνει την πρόσβαση στην ανάλυση COBAS® AmpliPrep/ COBAS TaqMan HIV-1 Test, έκδοση 2.0, μέσω ενός σχήματος ειδικής τιμολόγησης για οργανισμούς που πληρούν τα σχετικά κριτήρια σε επιλέξιμες χώρες. Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί βασική δράση προς την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας Πρόσβασης στην Διάγνωση (Diagnostics Access Initiative), η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 20ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS, τον Ιούλιο του 2014. Η Πρωτοβουλία Πρόσβασης στη Διάγνωση καλεί για βελτίωση των δυνατοτήτων εργαστηριακής ανάλυσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον HIV θα μπορούν να λάβουν πιο αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες θεραπείας του HIV.

Η βελτιστοποίηση της χρήσης διαγνωστικών συστημάτων θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη του στόχου 90:90:90 που έχει θέσει το UNAIDS για το 2020. Ο στόχος αυτός προβλέπει ότι το 90% όλων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV θα γνωρίζουν την κατάστασή τους ως προς τον ιό, το 90% των ανθρώπων με διαγνωσμένη λοίμωξη HIV θα λαμβάνουν διαρκή αντιρετροϊική θεραπεία, και το 90% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία θα επιτυγχάνουν μακροχρόνια καταστολή του ιού.

Ο David Ripin, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των προγραμμάτων πρόσβασης CHAI, δηλώνει ότι «Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πρόσβασης είναι ένα μεγάλο βήμα προς την βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ασθενών με HIV και της πρόληψης της μετάδοσης της νόσου. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη και άμεση απάντηση στην πρόκληση που διατύπωσε το UNAIDS στη Διάσκεψη του 2014 για το AIDS σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών με HIV και AIDS σε θεραπείες υψηλής ποιότητας. Το CHAI δηλώνει υπερήφανο για τη συνεργασία αυτή και προσβλέπει να συνεργαστεί με τη Roche, τους κυβερνητικούς φορείς και τους υπόλοιπους συνεργάτες της πρωτοβουλίας με στόχο να μεταφραστούν οι όροι του προγράμματος σε βελτιωμένη πρόσβαση για τους ασθενείς».

Ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Roche Diagnostics, αναφέρει ότι «Ως ηγέτης στον κλάδο των αναλύσεων ιϊκού φορτίου HIV, η Roche υποστηρίζει τον στόχο 90:90:90 του UNAIDS και την Πρωτοβουλία Πρόσβασης στη Διάγνωση, διευρύνοντας την πρόσβαση σε ποιοτικές αναλύσεις HIV μέσω συμφέρουσας τιμολόγησης για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο. Δεδομένου ότι το 70% των ανθρώπων με HIV ζει στην υποσαχάρια Αφρική, πιστεύουμε ότι η δέσμευσή μας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον στόχο του UNAIDS να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του HIV/AIDS».

Πληροφορίες για τη δέσμευση της Roche στη φροντίδα των ασθενών με HIV

Η Roche βρίσκεται στο προσκήνιο των επιτευγμάτων στην καταπολέμηση του HIV και αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στις αναλύσεις ιικού φορτίου HIV. Το 1998, στη Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS στη Γενεύη, η Roche εγκαινίασε το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Επιτήρησης (Global Surveillance Program). Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε αρχικά με σκοπό την παρακολούθηση των μεταβολών στη γονιδιωματική αλληλουχία του HIV αλλά έκτοτε έχει διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνει χιλιάδες γονιδιωματικές αλληλουχίες για πολλούς ιούς, όπως οι ιοί της ηπατίτιδας C, της ηπατίτιδας B και του Δυτικού Νείλου (HCV, HBV και WNV), στις σημαντικότερες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Οι προσπάθειες του Προγράμματος έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των μοριακών μεθόδων ανάλυσης.

Η δέσμευση της Roche ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το 2002, με την πρωτοβουλία AmpliCare. Η Roche συνεργάστηκε με κυβερνήσεις, τοπικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, κοινότητες και διεθνείς υπηρεσίες, μεταξύ αυτών το CHAI και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC), στην καθιέρωση προγραμμάτων με σκοπούς πέρα από την απλή προσφορά διαγνωστικών αναλύσεων. Η πρωτοβουλία AmpliCare αποτελούσε μια προληπτική απάντηση στην τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση του HIV/AIDS και της φυματίωσης. Από τη σύλληψή του, το 2002, μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα αυτό έχει διευρύνει την πρόσβαση σε αναλύσεις ιϊκού φορτίου HIV προσφέροντας σημαντικά χαμηλότερες τιμές στην υποσαχάρια Αφρική και στις χώρες με το υψηλότερο φορτίο νόσου.

Πληροφορίες για τον HIV-1

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2012 υπήρχαν πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον HIV. Την ίδια χρονιά προσβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον ιό HIV 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή του κόσμου που πλήττεται σφοδρότερα από τον ιό, είναι θετικός για τον HIV.

Η μετάδοση του HIV από μια οροθετική μητέρα στο βρέφος κατά την κύηση, τον τοκετό ή τον θηλασμό ονομάζεται κάθετη ή περιγεννητική μετάδοση. Χωρίς αντιμετώπιση, το ποσοστό μετάδοσης του HIV είναι 15-45%.

Η ορθή διάγνωση, η αντιρετροϊική αγωγή υψηλής δραστικότητας (HAART) και οι αναλύσεις ιϊκού φορτίου για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του HIV στο αίμα έχουν συμβάλει στη σταθερή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με μόλυνση HIV κατά 13 έτη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]