Σταδιακά, από τον Ιούνιο και περισσότερο τον Ιούλιο, ξεκίνησε η υλοποίηση των μειωμένων τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, κυρίως στις τουριστικές περιοχές – λόγω εποχικότητας- στο πλαίσιο της σταδιακής απελευθέρωσης των τιμών τους.

Η εταιρεία Στατιστικών Μελετών και Υπηρεσιών Υγείας IMS Health, καταγράφοντας την πορεία της αγοράς, παρατήρησε σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά την εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων τιμών στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Συγκεκριμένα, «κατά το διάστημα των 2 πρώτων μηνών του καλοκαιριού, τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάζουν σταδιακή εφαρμογή του μέτρου τον Ιούνιο, και ακόμα ευρύτερη τον Ιούλιο. Όπως είναι φυσικό, ο βαθμός υλοποίησης διαφέρει ανά περιοχή, με τις τουριστικές περιοχές να δείχνουν ταχύτερη εφαρμογή του μέτρου, ακολουθούμενες από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η μείωση των τιμών εφαρμόζεται σε ΜΗΣΥΦΑ σκευάσματα μεγάλης κυκλοφορίας, κάτι που αποβαίνει προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του φαρμακείου, καθώς γίνεται πιο ελκυστικό ως σημείο πώλησης.

Το φθινόπωρο, περίοδο όπου κάποιες προϊοντικές κατηγορίες εμφανίζουν μεγάλη κίνηση, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάλυση».

Η νομοθεσία

Σημειώνεται ότι πλήρης απελευθέρωση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1.1.2017 στη χώρα μας, όμως με νεώτερη υπουργική απόφαση του Ιουλίου, απαγορεύονται αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ ως την 1.1.2016, δημιουργώντας έτσι νομικό κενό για το καθεστώς αυτής της κατηγορίας φαρμάκων, στη διάρκεια του έτους που μεσολαβεί από 1.1.2016-1.1.2017. Ταυτόχρονα, η ίδια υπουργική απόφαση προσδιορίζει ποσοστά κέρδους στην αλυσίδα από την παραγωγή ως τη διανομή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αντικρουόμενες διατάξεις, οι οποίες –σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς- κρίνεται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν.

Α.ΠΑΠ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ