To νέο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο ρόλος του εργαστηριακού γιατρού σε αυτό, ήταν το θέμα του Forum που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Medisyn, με τη συμμετοχή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) -Τομέας Οικονομικών της Υγείας.

Την εκδήλωση, η οποία διεξήχθη στο Divani Caravel, παρακολούθησαν μέλη της ιατρικής κοινότητας της χώρας, εκπρόσωποι φορέων, ενώ την έναρξη εργασιών έκανε ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο καθηγητής του τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος, κατέθεσε προτάσεις και στοιχεία αναφορικά με τον ρόλο της ΠΦΥ ως <<πύλης εισόδου>> της υγειονομικής μεταρρύθμισης. Ανέδειξε τα στοιχεία υπερβολής στην κατανάλωση διαγνωστικών εξετάσεων στο πρόσφατο παρελθόν και παρουσίασε στοιχεία πολύ πρόσφατων μελετών με την επισκεψιμότητα των πολιτών στις μονάδες Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μελέτες, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ η επισκεψιμότητα μετά βίας φτάνει το 7%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια φτάνει το 66%.

Ο αντίστοιχος δείκτης ικανοποίησης από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών δείχνει τους πολίτες στο 67% να δηλώνουν ότι η ποιότητα είναι από πολύ κακή έως μέτρια στα Ιατρεία ΠΕΔΥ.

Αντίθετα, το 76,9% εκτιμούν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών είναι καλή έως πολύ καλή στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Στο 55,59% στο σύνολο της ιατρικής περίθαλψης ήταν η μεταβολή της δαπάνης των νοικοκυριών στην υγεία την τριετία 2009-2012. Παράλληλα, ο κ. Κυριόπουλος παρουσίασε στοιχεία και προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να δομηθεί μια ισχυρή ΠΦΥ με στόχο τη βελτιστοποίηση του συνολικού κόστους Υγείας.

Ο κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος παρουσίασε τη μελέτη της ΕΣΔΥ αναφορικά με τη βιωσιμότητα των Εργαστηριακών μονάδων. Τα συμπεράσματά της ξεκάθαρα καταλήγουν σε πιο αποτελεσματικά επιχειρηματικά μοντέλα που απαιτούν συνεργασίες, συνενώσεις, συνέργειες, βελτιστοποιημένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τέλος ανάπτυξη νέων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, όπως προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, Γ. Γραμματέας του Medisyn, παρουσίασε ότι σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις των πρόσφατων νομοθετημάτων, οι περικοπές στις παρακλινικές εξετάσεις (εξαιρώντας τις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης όπως οι αξονικές και μαγνητικές) θα επιφέρουν μεγαλύτερη συνολική επιβάρυνση δαπανών στη συνολική πορεία του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας. Επίσης, η προτεινόμενη μαζική παραγωγή εξετάσεων μέσω επικείμενων μειοδοτικών διαγωνισμών για λόγους «εξοικονόμησης κόστους» είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις σύγχρονες τάσεις περί εξατομικευμένης διαγνωστικής προσέγγισης και θα ισοπεδώσουν τη ποιότητα ως προς το διαγνωστικό αποτέλεσμα που δίνεται στον ασθενή.

Για παράδειγμα, Σκανδιναβικές χώρες που δεκαετίες πριν προχώρησαν σε κεντρικοποιημένα μοντέλα μαζικής παραγωγής εξετάσεων, προχωρούν πλέον σε αποκέντρωση και εξατομικευμένη διαγνωστική.

Ο κ. Μανόλης Κουταλάς, Γενικός Δ/της του Medisyn, ανέλυσε και απέδειξε με τη σειρά του, ότι σε μια χώρα που βρίσκεται υπό οικονομικό στραγγαλισμό είναι προκλητικό την ώρα που οι δημόσιοι πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε τεχνολογικές υποδομές και επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, να γίνονται σχεδιασμοί που δείχνουν να μην λαμβάνουν υπόψη, ότι υπάρχει ήδη ικανός αριθμός ιδιωτικών εργαστηρίων, που καλύπτει όλο το ιδιόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας και έχει ήδη επενδύσει στον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το κράτος σήμερα προσπαθεί να φτιάξει υποδομές που ήδη υπάρχουν, αναζητά γεωγραφική κάλυψη που ήδη ικανοποιείται, έχει ελλείψεις σε επιστημονικό δυναμικό που ήδη υπάρχει και δραστηριοποιείται σε κάθε γειτονιά και ο κόσμος δηλώνει ικανοποιημένος από τις παροχές του.

Μετά από ανάλυση πραγματικών στοιχείων κατέδειξε ως πιθανό λόγο της προκλητικής καθυστέρησης της ένταξης του πλαφόν στο ηλεκτρονικό σύστημα, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου βάσει υπολογισμών το μέσο πλαφόν που προκύπτει καθιστά τις περισσότερες μονάδες μη βιώσιμες. Τέλος, πρότεινε την οργανική ένταξη των εργαστηριακών ιατρών στην ΠΦΥ σε συνεργασίες με τους γενικούς ιατρούς και σε επίπεδο διαδικτυακής επικοινωνίας, ουσιαστικό ενεργό ρόλο στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, ένταξη στα αναπτυξιακά προγράμματα 2014- 2020 του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δικτυώσεων συνενώσεων και νέων υποδομών και υπηρεσιών, δυνατότητα μέσω επίσημων διαγνωστικών αλγόριθμων να εκτελούν εξετάσεις δευτερογενώς και να αποφεύγονται έτσι άσκοπες κοστοβόρες επισκέψεις κλπ.

Ο Πρόεδρος του Medisyn κ. Γιώργος Βιδάκης έκανε μια σύντομη και εν μέρει καυστική αποτίμηση των ενεργειών του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ, των Ιατρικών Συλλόγων και των Συνδικαλιστικών οργάνων. Προκάλεσε ανοιχτά τους συναδέλφους του εργαστηριακούς ιατρούς να σταματήσουν να αφήνουν το μέλλον τους και τη βιωσιμότητά τους στα χέρια τρίτων και να δημιουργήσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Είπε ότι οι τοπικές συνεργασίες, συνενώσεις, συνέργειες, βελτιστοποιημένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μπορούν να αποτελέσουν λύση βιωσιμότητας και ανάπτυξης για το μέλλον, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν αυτόνομα μεν αλλά κάτω από τον κεντρικό συντονισμό ενός Δικτύου. Σκοπός του θα είναι να ενισχύει μέσω συνεχόμενης εκπαίδευσης την επιστημονικότητα των ιατρών, θα παρέχει κεντρικοποιημένες υπηρεσίες βελτιστοποίησης λειτουργικού κόστους, μηχανογραφικών εφαρμογών, παραδοσιακού και ψηφιακού marketing, διαχείρισης κεντρικών συμφωνιών και οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με τους κλινικούς ιατρούς με αποτέλεσμα την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ΠΦΥ και στόχο το καλό της Υγείας του Εξεταζόμενου Πολίτη.

Συμπληρωματικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις είχαν ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του ΠΙΣ, ο κ. Γιώργος Πατούλης πρόεδρος του ΙΣΑ, ο κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής, η κα Μαστοράκου Άννα, πρόεδρος του ΙΣ Πάτρας και ο κ. Κραμποβίτης Σπύρος, πρόεδρος ΠΕΕΒΙ. Όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα του εξορθολογισμού του κόστους της ΠΦΥ αλλά με κανόνες που θα ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα, που θα λαμβάνουν υπόψη και το υπάρχον ανθρώπινο ιατρικό εργαστηριακό δυναμικό και την αξιοποίηση των υποδομών οι οποίες ήδη υπάρχουν με την επένδυση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών. Τονίστηκε ιδιαιτέρως από τον κ. Πατούλη η ανάγκη, το ‘’Πρέπει’’ που υπάρχει σήμερα στο χώρο της Υγείας, να συνοδευτεί από το πιο σημαντικό ‘’Πώς’’.

Το Forum ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο του Medisyn κ. Γιώργο Βιδάκη να υπογραμμίζει ότι ‘’Όταν θέλεις κάτι πολύ ψάχνεις τρόπους, όταν δεν το θέλεις ψάχνεις αιτίες’’.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας