Κανένας φαρμακοποιός δεν εξαιρείται από το πρόγραμμα υποχρεωτικής εφημέρευσης, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Για να έχουν δικαίωμα διευρυμένου ωραρίου, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το πρόγραμμα εφημέρευσης που έχει καθορίσει ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Τα παραπάνω διευκρινίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό), απαντώντας σε σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η διημέρευση και διανυκτέρευση είναι υποχρεωτική για όλους τους φαρμακοποιούς, εκτός από εκείνους που έχουν νομίμως απαλλαχθεί για σοβαρούς λόγους υγείας με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη.

Οι παραβάτες των περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων διατάξεων, πλην των προβλεπόμενων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, τιμωρούνται με πρόστιμο και - σε περίπτωση υποτροπής - με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από πέντε ημέρες μέχρι έξι μήνες.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, η τιμωρία μπορεί να φτάσει έως και στη αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου για έναν έως έξι μήνες.

Διευρυμένο

Για όσους φαρμακοποιούς επιθυμούν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η πλήρης συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών, χωρίς εξαιρέσεις.

“Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό τοις πάσι ότι ουδείς εξαιρείται της υποχρεώσεως εφημεριών”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Έτσι, ο φαρμακοποιός που αιτείται την εξαίρεσή του από τις εφημερίες που ορίζει ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δεν δύναται να συμμετέχει στο διευρυμένο ωράριο ή να λειτουργεί το φαρμακείο του κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη