Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, διακαθετηριακή σύγκλειση ανοικτού βοταλείου πόρου σε πρόωρο νεογνό με χαμηλό σωματικό βάρος.

Η τεχνική της σύγκλεισης του ανοικτού βοταλείου πόρου, διακαθετηριακά, δηλαδή χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση, εφαρμόστηκε στο ΙΑΣΩ Παίδων, σε πρόωρο νεογνό μόλις 1.040 γραμμαρίων.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνική που έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστους μόνο ασθενείς σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής, με ανακοινώσεις 25 μόνο περιπτώσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ο Βοτάλειος πόρος είναι ένα αγγείο που κανονικά είναι ανοιχτό μόνο κατά το εμβρυϊκό στάδιο και το οποίο επιφέρει την επικοινωνία μεταξύ αρτηριακού και φλεβικού κυκλοφορικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, οι πνεύμονες δεν λειτουργούν και το αίμα δεν φτάνει σε αυτούς, παρακάμπτεται μέσω του αρτηριακού (βοτάλειου) πόρου. Αυτός ο πόρος παύει να λειτουργεί μετά τη γέννηση και αποφράσσεται. Αν δεν συμβεί αυτό, προκαλείται συγγενής καρδιοπάθεια, καθώς ο πόρος παραμένει ανοικτός και έτσι υπάρχει διαφυγή αίματος από την αορτή προς την πνευμονική αρτηρία.

Η εξειδικευμένη και έμπειρη ιατρική ομάδα του Παιδοκαρδιολογικού και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του ΙΑΣΩ Παίδων, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Τσαούση, εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία την τεχνική στο νεογνό, που παρέμενε διασωληνωμένο σε καρδιο-αναπνευστική ανεπάρκεια.

Με τη χρήση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής, τοποθέτησε διαδερμικά μέσω λεπτών καθετήρων, κατάλληλη ειδική μικροσυσκευή σύγκλεισης του εξαιρετικά εύθραυστου βοταλείου. Χάρις στη μέθοδο αυτή αποφεύχθηκαν για το μικρό νεογέννητο οι κίνδυνοι και η επιβάρυνση του πολύ ευαίσθητου οργανισμού του από μία ανοιχτή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Η όλη διαδικασία έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, με τη βοήθεια του Παιδοκαρδιοαναισθησιολογικού Τμήματος, υπό τη υπό τη Διεύθυνση του Χρύσανθου Αλεξόπουλου και την καρδιοχειρουργική κάλυψη της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Γεώργιου Σαρρή.

Η κλινική κατάσταση του νεογνού, υπό την άοκνη φροντίδα του προσωπικού της ΜΕΝΝ με Διευθυντή τον Δημήτρη Κωνσταντίνου, βελτιώθηκε άμεσα και το νεογνό αποσωληνώθηκε σε λίγες ώρες.

Δεδομένου ότι οι συγγενείς (δηλαδή εκ γενετής) καρδιοπάθειες, παρουσιάζονται σε οκτώ ανά χίλιες γεννήσεις, και ότι ο ανοικτός βοτάλειος πόρος είναι αρκετά συχνό, αλλά σοβαρό πρόβλημα ιδιαίτερα στα νεογνά και δη στα πρόωρα, η νέα μέθοδος θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων της αντιμετώπισης της πάθησης με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΙΑΣΩ Παίδων περιλαμβάνει άρτια Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, Παιδοκαρδιολογική Κλινική, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Παιδοκαρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε συνεργασία μάλιστα με τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, την Παιδιατρική και τις Χειρουργικές Κλινικές, καθώς και των ειδικών συνεργατών από όλες τις υπο-ειδικότητες της Παιδιατρικής, είναι σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιες εξειδικευμένες υπηρεσίες στα καρδιοπαθή παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άριστα και να θεραπευθούν πλήρως.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας