Μειωμένο προσωπικό, ελλείψεις βασικού υγειονομικού υλικού και απουσία σειράς ιατρικών ειδικοτήτων, είναι η εικόνα που επικρατεί σε βασικά Κέντρα Υγείας του νομού Αχαΐας.

Οι ασθενείς καλούνται να αγοράσουν από το φαρμακείο τα υλικά για τις αλλαγές τραυμάτων, παρά το γεγονός ότι τούς ζητείται να καταβάλουν το “εισιτήριο” των 5 ευρώ.

Τα παραπάνω αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, σε επιστολή που απέστειλε στον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας, τον δήμαρχο Πατρέων και τους επικεφαλής των τοπικών δήμων.

Στην επιστολή καταγγέλλεται συνολική μείωση και έλλειψη προσωπικού (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις).

Σε συνδυασμό με τις πρακτικά απαγορευμένες προσλήψεις, σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν την λειτουργία των μονάδων κάτω από το όριο ασφαλείας, όπως συμβαίνει στα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας και Κάτω Κλειτορίας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα υπόλοιπα τρία Κέντρα Υγείας Κάτω Αχαΐας, Ακράτας και Χαλανδρίτσας λειτουργούν οριακά χωρίς να καλύπτεται το αναγκαίο, από τους μέχρι τώρα οργανισμούς τους προβλεπόμενο υγειονομικό προσωπικό (ιατρικό - εργαστηριακό – νοσηλευτικό - διοικητικό).

Ελάχιστοι

Ειδικά στα πιο απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας, όπως της Ερυμάνθειας και Κάτω Κλειτορίας, το ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο έως οριακό και αυτοί είναι κυρίως γιατροί γενικής ιατρικής και αγροτικοί αντίστοιχα.

Ελλείψεις καταγράφονται στις υπόλοιπες υγειονομικές ειδικότητες, αλλά και στο διοικητικό προσωπικό και στα πέντε Κέντρα Υγείας του νομού.

Οι άλλες ιατρικές ειδικότητες βασικές στην πρωτοβάθμια Υγεία, όπως παιδίατροι, οδοντίατροι και καρδιολόγοι, πρακτικά δεν υπάρχουν.

Οι επισκέπτες γιατροί, που υποτίθεται λύνουν το πρόβλημα, είτε δεν πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας, είτε η δουλειά τους περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, λόγω έλλειψης στοιχειωδών εργαστηριακών μέσων και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ακόμα και εκεί που υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, όπως στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, τα εργαστήρια δεν εφοδιάζονται με αντιδραστήρια.

Όρια

Η εφημερία τους συχνά γίνεται κάτω από τα επιτρεπτά νομικά και επιστημονικά όρια ασφαλείας, χάρη στην αυτοθυσία και αυταπάρνηση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μαίες, επισκέπτριες υγείας, οδηγοί και φύλακες αλλά ακόμη και γιατροί καλούνται να παίξουν τον ρόλο της νοσηλεύτριας ή άλλου, απλά για να λειτουργήσει η βάρδια.

Το φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό δίνεται με το σταγονόμετρο και συχνά είναι ποιοτικά ακατάλληλο.

Πολλοί ασθενείς αγοράζουν υλικά για αλλαγές τραυμάτων από τα φαρμακεία, την ίδια στιγμή που απαιτείται από αυτούς η καταβολή του “πεντάευρου”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management