Αλλαγή στο καθεστώς καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στους πάσχοντες από AIDS, προτείνουν οι επιστήμονες.

Για να χορηγηθεί σήμερα το ειδικό επίδομα, οι πάσχοντες πρέπει να εξεταστούν σε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και να κριθούν βάσει ορισμένων ιατρικών κριτηρίων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Οι ειδικοί προτείνουν να θεωρείται αυτόματα ότι οι οροθετικοί έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και να τους χορηγείται το επίδομα των 780 ευρώ, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Η πρόταση έγινε την Τρίτη από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Μάριο Λαζανά, Ε. Σαμπατάκου, Α. Αντωνιάδου, Γ. Χρύσο και Β. Παπαρίζο, με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για μείωση στον αριθμό των νέων περιστατικών AIDS σε χρήστες ουσιών.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2012, είχαν καταγραφεί 514 νέα κρούσματα του ιού στον πληθυσμό των χρηστών, έναντι μόλις 15 κρουσμάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η έξαρση συνεχίστηκε μερικώς και το 2013, με 239 νέα κρούσματα το δεκάμηνο, ενώ φέτος έχουν καταγραφεί 84 νέα κρούσματα (μείωση 64%).

Πληθυσμός

Στον γενικό πληθυσμό, καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα 654 περιστατικά, με το 86,1% των περιπτώσεων να αφορά άνδρες (επιπολασμός 5,9 ανά 100.000 πληθυσμού).

Το 2013, η αναλογία ήταν 7,2 νέα περιστατικά ανά 100.000.

Ο κ. Λαζανάς εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η πτωτική τάση, θυμίζοντας ωστόσο ότι σε άλλες χώρες υπήρξε νέα έξαρση έπειτα από μία κάμψη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει