Την προστασία της εγκύου και λεχώνας γιατρού που κάνει υπηρεσία υπαίθρου, ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Με εγκύκλιό του, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τονίζει ότι, κατά τον καθορισμό του προγράμματος εφημεριών, πρέπει να παρέχεται η μέγιστη δυνατή διευκόλυνση για μητέρες - ιατρούς με παιδιά έως τεσσάρων ετών, εκτός εάν με υπεύθυνη δήλωση ζητήσουν να μην τύχουν αυτής της διευκόλυνσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός ζητεί να βελτιωθεί η ασφάλεια και η υγεία κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής του βρέφους τους και εφόσον έχουν δηλώσει την κατάστασή τους στην υπηρεσία τους.

Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου θα διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα εφημεριών, εφόσον το δηλώσουν στην υπηρεσία τους με υπεύθυνη δήλωση.

Ορισμοί

Ο κ. Γρηγοράκος επικαλείται μία σειρά σχετικών διατάξεων, με τις οποίες ρυθμίζονται τα εξής:

Έγκυος εργαζόμενη θεωρείται κάθε εργαζόμενη γυναίκα που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και έχει πληροφορήσει τον εργοδότη της για την κατάστασή της, εφόσον τούτο απαιτείται για τη λήψη θετικού μέτρου υπέρ της εγκύου.

Λεχώνα εργαζόμενη θεωρείται κάθε εργαζόμενη γυναίκα, η οποία διανύει το στάδιο μετά τον τοκετό, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών και έχει πληροφορήσει τον εργοδότη της για την κατάστασή της και εφόσον τούτο απαιτείται για τη λήψη θετικού μέτρου υπέρ της λεχώνας.

Γαλουχούσα εργαζόμενη είναι κάθε εργαζόμενη γυναίκα που γαλουχεί για χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος από τον τοκετό και έχει πληροφορήσει σχετικά τον εργοδότη της, εφόσον τούτο απαιτείται για τη λήψη θετικού μέτρου υπέρ της γαλουχούσας.

Νυχτερινά

Οι εργαζόμενες γυναίκες κατά με πλήρη ή μερική απασχόληση κατά τη νύχτα, μετακινούνται σε αντίστοιχη θέση ημέρας, εφόσον υποβάλλουν ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ανάγκη λήψης αυτού του μέτρου για λόγους υγείας που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους.

Στην περίπτωση δε που η μετακίνηση αυτή είναι τεχνικά ή αντικειμενικά αδύνατη απαλλάσσονται από την εργασία.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα