Ευρεία επιχείρηση υγειονομικής υποστήριξης των 750 μεταναστών που έφτασαν με πλοίο στη χώρα μας, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης.

Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκεται στην Ιεράπετρα, όπου έχει δέσει από το βράδυ της Τετάρτης το σκάφος με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Από αυτούς, οι 500 είναι γυναίκες και παιδιά και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους άτομα μεγάλης ηλικίας.

Όπως έγινε γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το σκάφος βρισκόταν εν πλω, μία έγκυος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο “super puma” επειγόντως στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου γέννησε.

Την ίδια ώρα, ειδική ομάδα της αντιτρομοκρατικής του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεταξύ του πληρώματος και ύποπτα άτομα, καθώς και οι ίδιοι οι διακινητές, μεταμφιεσμένοι σε “μετανάστες”.

Γυμναστήρια

Οι μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν – σε πρώτη φάση – σε κλειστά γυμναστήρια της Ιεράπετρας.

Το υγειονομικό σκέλος της επιχείρησης συντονίζουν επί τόπου ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Πάνος Ευσταθίου και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ φροντίζει για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειαστεί και για την υποβολή τους σε εξετάσεις και ελέγχους για τυχόν μεταδοτικά νοσήματα.

Έμπολα

Ειδικά μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να εκμηδενισθεί κάθε πιθανότητα διαφυγής ασθενούς με αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο, η πιθανότητα αυτή είναι σχεδόν μηδενική, καθώς η πλειονότητα των επιβαινόντων στο πλοίο προέρχεται από περιοχές όπου δεν ενδημεί ο ιός.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή