Την κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων στη δαπάνη (claw back) μεθοδεύει το υπουργείο Υγείας για το 2015.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στην οποία χαρακτηρίζονται αντισυμβατικές οι επισχέσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και γιατροί).

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός αναφέρει ότι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η κατάργηση του claw back για το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό – σημειώνει – το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να συνεργαστούν με τους επίσημους φορείς και τα συλλογικά όργανα των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας.


Σκοπός είναι να υιοθετηθούν οι επιμέρους μηχανισμοί ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και οικονομικής σταθεροποίησης των παρόχων χωρίς την επιβολή claw back

Αντισυμβατική

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι η απόφαση για επίσχεση εργασίας, την οποία ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι Ενώσεων παρόχων Υγείας, συνεργαζόμενων με τον Οργανισμό, είναι αντισυμβατική και στρέφεται κυρίως κατά των ασφαλισμένων.

Οι λόγοι που επικαλούνται – εξηγεί – είναι αβάσιμοι και προσχηματικοί, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους έχει ήδη αποπληρωθεί.

Ο κ. Κοντός τονίζει ότι – με παρέμβαση του υπουργού Υγείας – εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η άμεση καταβολή των οφειλόμενων.

Η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ υλοποιείται κανονικά, εντός των ορίων του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Θέσεις

Για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, οι θέσεις της διοίκησής του είναι οι εξής:

Κλειστός προϋπολογισμός στο ύψος των αναγκών των ασφαλισμένων.

Ανακοστολόγηση για όσες πράξεις είναι αναγκαίο.

Επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών ( που ήδη εφαρμόζονται με ορατά και σημαντικά αποτελέσματα).

Κλιμακωτό rebate (εφόσον απαιτηθεί), με στόχο το 2015 να καταργηθεί στην πράξη το claw back.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη