Αρνητική είναι η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) στο προσχέδιο σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και γιατρών.

Το σχέδιο έστειλε η διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να μελετηθεί και να υπογραφεί από τις δύο πλευρές, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τους παρόχους.

Με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στον υπουργό Υγείας, το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει ότι το προσχέδιο έχει μόνο υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και ποινές για τους ιατρούς και καμία δέσμευση για τον ΕΟΠΥΥ.

Το απορρίπτει, δε, με τα εξής οκτώ επιχειρήματα:

1. Διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής των όρων τους οποίους οφείλει να αποδεχθεί ο ιατρός ενώ δεν έχει λήξει η σύμβασή του

2. Υποχρεώνει τον γιατρό, το εργαστήριο ή το πολυϊατρείο να κάνει αξιολόγηση των υπηρεσιών του, είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε μέσω άλλου φορέα, αλλά το κόστος θα βαρύνει πάντα τον πάροχο Υγείας.

Ο συγκεκριμένος όρος κρίνεται ως απαράδεκτος όχι μόνο λόγω του ότι επιβαρύνεται ο γιατρός, ενώ το κόστος θα έπρεπε να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Απορρίπτεται, διότι εφόσον ο ΙΣΑ έχει εκδώσει βεβαίωση καλής λειτουργίας του φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν υπάρχει λόγος αξιολόγησης. Ο Σύλλογος διατηρεί πλήρες αρχείο εξοπλισμού και ποιότητας για κάθε φορέα που αδειοδοτεί.

3. Η ανοιχτή δυναμική λίστα γιατρών που αναφέρεται ότι θα ισχύει και θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις ανάγκες του Οργανισμού, είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για ελεύθερη σύμβαση όσων ιατρών επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Η θέση του ΙΣΑ είναι ότι κάθε γιατρός που επιθυμεί να μπορεί να συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ. Οι δυναμικές λίστες – αναφέρει στην επιστολή – αφήνουν υπόνοιες πελατειακής σχέσης μεταξύ παρόχου Υγείας και κράτους.

4. Το χρονικό όριο των πέντε ημερών για διευκρινήσεις επί διαφόρων ζητημάτων που μπορεί να ζητήσει ο ΕΟΠΥΥ, είναι εξαιρετικά μικρό και πιεστικό με δεδομένο και το φορτίο εργασίας των ιατρών.

5. Δεν διευκρινίζεται τι πρέπει να κάνει κάποιος γιατρός που εκτελεί εργαστηριακές η παρακλινικές πράξεις μετά την λήξη του ατομικού του ορίου (πλαφόν), με δεδομένο ότι πέραν αυτού δεν θα πληρώνεται. Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας από τους ιατρούς προς τον ΕΟΠΥΥ δεν νοείται.

6. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης κάθε εξάμηνο από τον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον θεωρείται καταχρηστική. Η οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται μετά την λήξη ισχύος της σύμβασης.

7. Ο επαναπροσδιορισμός του προϋπολογισμού δεν ορίζεται με ποια κριτήρια θα γίνεται αλλά αόριστα με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών και οικονομικών ελέγχων, το κόστος των οποίων πρέπει να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

8. Πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εντός 60 ημερών πέραν των οποίων πρέπει να επιβαρύνεται με τους νόμιμους τόκους.

Αποικιοκρατική

Έπειτα από όλα αυτά, ο ΙΣΑ δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθεί τέτοιου είδους «αποικιοκρατικές» συμβάσεις και καλεί τον ΕΟΠΥΥ σε ανοικτό διάλογο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς για την κατάρτιση μίας δίκαιης σύμβασης προς όφελος όλων και δηλώνει ότι θα προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα των μελών του.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο