Την κατάργηση του “εισιτηρίου” των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ και της Εταιρείας Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται σε πρόσφατο κείμενο θέσεων, το οποίο κυκλοφόρησε από την Κουμουνδούρου και αναφέρει τα εξής:

Διέλυσαν την ΠΦΥ και αποδιοργάνωσαν τα νοσοκομεία.

Εξαθλίωσαν μισθολογικά και εργασιακά χιλιάδες εργαζόμενους.

Δημιούργησαν τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, αποκλείοντάς τους από τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μετέτρεψαν τους ασφαλισμένους σε «λειτουργικά ανασφάλιστους».

Έβαλαν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία της χώρας.

Ήρθε η ώρα της ανατροπής!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ανατρέψει την υγειονομική τραγωδία που προκάλεσε η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία, δημιουργώντας μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού από τη στοιχειώδη
ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπερασπιζόμαστε την Υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. Όραμά μας η πλήρης αποεμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός καθολικού Δημόσιου Συστήματος που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την αποκατάσταση, που θα παρέχει σε όλους δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Άμεσα μέτρα

Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Κατάργηση του εισιτήριου των 5 ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Συμμετοχή

Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων.

Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων. 

Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων παιδιών αλλά και των ανασφάλιστων ενηλίκων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις.

Ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ στα Αστικά Κέντρα με βάση συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, με «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία γειτονιάς και την ομάδα υγείας.

Στελέχωση

Άμεση στελέχωση με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με προτεραιότητα τις δομές που έχουν πλήρως αποστελεχωθεί μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, λειτουργική αναβάθμιση των εργαστηρίων, διασφάλιση παρακολούθησης και συνταγογράφησης για όλους τους χρόνιους ασθενείς στις δημόσιες δομές ΠΦΥ από ειδικούς γιατρούς.

Έμφαση στην πρόληψη, προαγωγή υγείας και διατομεακή παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας.

Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Δημοκρατική αναδιοργάνωση της Διοίκησης του ΕΣΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων, με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών, της συμμετοχής των εργαζομένων και του κοινωνικού ελέγχου.

Εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Γενόσημα

Αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση - αναδιοργάνωση ΕΟΦ - ΙΦΕΤ, με στήριξη των εγχωρίως παραγομένων και ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Είναι σαφές ότι οι πολιτικές λιτότητας δε συμβαδίζουν με την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες για εθνικές εκλογές στο Euro2day.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια