Τους 25 έφτασαν οι νεκροί της γρίπης, ενώ 37άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρές επιπλοκές σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου 78 άνθρωποι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη έχουν νοσηλευτεί στην εντατική.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν έμφαση στην έγκαιρη χορήγηση αντι – ιϊκών φαρμάκων, τα οποία δίνονται με απλή ιατρική συνταγή.

Η θεραπεία – σημειώνουν – έχει το μέγιστο όφελος όταν χορηγείται έγκαιρα, δηλαδή τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι χρήσιμη ακόμη και μετά το διάστημα αυτό, ιδιαίτερα σε σοβαρά περιστατικά.

Οι ασθενείς αυξημένου κινδύνου χρήζουν άμεσης ιατρικής εκτίμησης και φροντίδας και ενδέχεται να χρειαστούν και αγωγή με άλλα φάρμακα ή υποστήριξη της αναπνευστικής τους λειτουργίας.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή ή επιδεινούμενη κλινική εικόνα, πρέπει να τίθενται υπό αγωγή με αντι – ιϊκό το ταχύτερο δυνατό.

Η σύσταση αυτή αφορά και τις έγκυες, τα παιδιά κάτω των 2 ετών και τα νεογνά.

Ενδοφλέβια

Οι ασθενείς με επιμένουσα σοβαρή νόσο, παρά τη λήψη αντι – ιϊκού, μπορούν να λάβουν ενδοφλέβια ή μέσω νεφελοποίησης εναλλακτικό θεραπευτικό σχήμα.

Δεν είναι απαραίτητη η αναμονή της εργαστηριακής επιβεβαίωσης της γρίπης για τη συνταγογράφηση αντι – ιϊκών, ακόμη και εκτός νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, όπως αυτή που διανύουμε.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα