Κινητικότητα παρατηρείται στο σοβαρό θέμα της θεραπευτικής κάλυψης των καρκινοπαθών.

Ο υπουργός Υγείας είχε το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση με διοικήσεις ογκολογικών νοσοκομείων, διευθυντές φαρμακείων και ογκολόγους διευθυντές, την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κύριο την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Τόνισαν ότι έμπειροι ογκολόγοι - παθολόγοι συνταξιοδοτούνται, ενώ το εναπομείναν επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Παιδιά

Οι εκπρόσωποι των ογκολογικών νοσοκομείων για παιδιά τόνισαν την ανάγκη τα ασφαλιστικά Ταμεία να καλύπτουν τις εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, προσθέτοντας ότι στο ΚΕΣΥ δεν υπάρχει εκπροσώπηση της παιδιατρικής ογκολογίας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάγκη αύξησης του αριθμού και της έκτασης των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται στη χώρας μας, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η δυσκολία κάλυψης των εφημεριών και η ανάγκη δημιουργίας αρχείου ογκολογικών ασθενών.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα, ενώ για το θέμα των προσλήψεων ανέφερε ότι “όσες προσλήψεις καταφέρουμε να έχουμε, ως υπουργείο, πρέπει να είναι στοχευμένες προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσοκομείων”.

Φάρμακα

Στο μεταξύ, πρόταση για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκαλείται από την κατάχρηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, έχει υποβάλει στο υπουργείο Υγείας η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Το προεδρείο της ΕΝΕ έχει καταθέσει από το 2014 σχετικό υπόμνημα.

Προτείνει τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε ογκολογικό και σε κάθε τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο