Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, είχαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ Κώστα Φρουζή και Μιχάλη Χειμώνα εξηγήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία με την προμήθεια φαρμάκων, αλλά και τις δυσκολίες στις συναλλαγές τους με τις εταιρείες.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δαγρές τόνισαν την ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας της αγοράς και καλής πίστης μεταξύ των συναλλασσομένων.

Στόχος – είπαν – είναι να μπορούν οι φαρμακοποιοί προμηθεύονται έγκαιρα και χωρίς ταλαιπωρία, τα φάρμακα που χρειάζονται για τους ασφαλισμένους τους.

Ο κ. Δαγρές αναφέρθηκε στο πρόβλημα της συναγοράς, της υποχρέωσης, δηλαδή, των φαρμακείων να αγοράζουν περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται.

Ζήτησε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που να υπενθυμίζει σε όλους ότι η πρακτική αυτή απαγορεύεται και θα τιμωρείται.

Εγκύκλιος

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα και διατύπωσε την πρόθεση του για την έκδοση, μετά από νομοθετική επεξεργασία, εγκυκλίου που να θεσπίζει ένα πλαίσιο κανόνων δίκαιης συναλλαγής μεταξύ όλων των μερών και διαφάνειας στην αγορά.

Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζει νέα συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και με τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα της διακίνησης των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα