Με παρόντα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, συνεδριάζει την Παρασκευή το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Ο Ανδρέας Ξανθός (φωτό δεξιά) είναι εξοικειωμένος με το περιβάλλον της Ομοσπονδίας, καθώς έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του γενικού της συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση θα μετέχουν - εκτός των μελών του συμβουλίου - και οι πρόεδροι όλων των Ενώσεων της χώρας, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της νέας κατάστασης και να διαμορφωθεί η στάση του νοσοκομειακού κινήματος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό αριστερά) κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δομές του ΕΣΥ.

Οι γιατροί τονίζουν ότι οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.

Εκτιμούν ότι τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό ανέρχονται σε 33.000. Τα τελευταία χρόνια, δε, έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 20.000 γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Ο κ. Ξανθός γνωρίζει άριστα την κατάσταση, καθώς στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου – από όπου κατάγεται – χειρουργούνται μόνον τα επείγοντα περιστατικά, εξαιτίας ελλείψεων αναισθησιολόγων.

Ανάγκες

Το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει ομάδα για να καταγράψει τις επείγουσες ανάγκες και να προχωρήσει σε κάλυψη των κενών.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας και των ογκολογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης 700 μονίμων και 300 επικουρικών γιατρών, ενώ έχει ζητηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα επιπλέον “πακέτο” 800 επικουρικών γιατρών.

Προϋπολογισμός

Για τον προϋπολογισμό, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Θα επιχειρηθεί η ανακατανομή πόρων και η όποια αύξηση – αν γίνει – θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!