Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα γενικού γραμματέα Υγείας ο Σπύρος Κοκκινάκης (φωτό αριστερά).

Η σχετική απόφαση του πρωθυπουργού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναφέρει τα εξής:

“Διορίζουμε από 17 Φεβρουαρίου 2015 τον Σπυρίδωνα Κοκκινάκη του Χρήστου, διδάκτορα Δημόσιας Διοίκησης, πτυχιούχο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με πρώτο βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων".

Επίκεινται ο διορισμός του Γιάννη Μπασκόζου (φωτό δεξιά) στη θέση γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας και η κατανομή αρμοδιοτήτων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής αναλαμβάνει το φάρμακο και τον ΕΟΠΥΥ και ο κ. Ξανθός την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, τα νοσοκομεία και την Ψυχική Υγεία.

Οργανισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των νέων διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), καθώς και των προέδρων μεγάλων Οργανισμών του χώρου της Υγείας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο ΕΟΠΥΥ τον οποίο αναλαμβάνει καθηγητής με ειδίκευση στα θέματα της Οικονομίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (συζητείται το όνομα καθηγήτριας Φαρμακολογίας), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του ΕΚΑΒ και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Η κάλυψη των εν λόγω θέσεων, θα δρομολογήσει μία σειρά νομοθετημάτων και αποφάσεων.

Φάρμακο

Ανάμεσα στα θέματα που θέλει να αναθεωρήσει η νέα πολιτική ηγεσία, είναι ο μηχανισμός τιμολόγησης του φαρμάκου.

Σκοπός είναι να αλλάξει η ασφαλιστική τιμή, η οποία έχει αυξήσει μεσοσταθμικά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο 28% από 13% που ήταν το 2012.

Η νέα πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζει κρίσιμο και το θέμα του ΕΟΠΥΥ, λόγω του οικονομικού του μεγέθους.

Πηγές από την οδό Αριστοτέλους επισημαίνουν πως ο προϋπολογισμός του Οργανισμού είναι μεγαλύτερος από εκείνον του υπουργείου (5,5 δισ. έναντι 4,5 δισ. ευρώ).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις