Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Η μεγάλη υστέρηση εσόδων, λόγω της κρίσης, αλλά και η καθυστέρηση καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποδώσει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας βρίσκονται σε μία διελκυστίνδα, με το Γενικό Λογιστήριο να κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι δεν κατέβαλε έγκαιρα το σχετικό αίτημα.

Η έλλειψη πόρων στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά στην παρούσα φάση, που η ρευστότητα αποτελεί το κυρίαρχο θέμα για την οικονομία, προκύπτει έντονος προβληματισμός σε πολίτες και παρόχους.

Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που συνεχιστεί η στενότητα, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε περικοπές παροχών ή θα μεταφέρει το κόστος στους παρόχους, καθυστερώντας την εξόφλησή τους.

Νοσοκομεία

Παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο μήνα, με δημοσιεύματα να κάνουν τότε λόγο για περικοπές κατά 51% στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι το θέμα ήταν τεχνικό και πως αντιμετωπίζεται από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014.

Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και υπηρεσίες.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη