Να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους έως το τέλος του μήνα, ζητεί ο υπουργός Υγείας από τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Με έγγραφο (2589/2015) που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής καλεί τους διοικητές, τους αναπληρωτές διοικητές και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους έως τις 30 Απριλίου.

Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνει ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο οι διοικήσεις, που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, θα απομακρυνθούν οικειοθελώς.

Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η πολιτική ηγεσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που τις δίνει ο νόμος, προκειμένου να αλλάξει τις σημερινές διοικήσεις.

Οι νομικές δυνατότητες για απομάκρυνσή τους συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη σύσκεψη που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εκτιμάται ότι έπειτα από το έγγραφο του κ. Κουρουμπλή, οι περισσότεροι διοικητές θα παραιτηθούν.

Ένας μικρότερος αριθμός, ωστόσο, ενδέχεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς – με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει – η θητεία τους λήγει στο τέλος του 2016.

Θα ζητήσουν, δηλαδή, αποζημιώσεις για την πρόωρη απομάκρυνσή τους, εκτός εάν το υπουργείο τους κρίνει ακατάλληλους.

Αντίδραση

Τη διαδικασία απομάκρυνσης και διορισμού των διοικητών κατήγγειλε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ).

Το προεδρείο της Εταιρείας κάνει λόγο για “νομικά και ηθικά απαράδεκτες, αναξιοκρατικές και προσβλητικές –για τους υποψηφίους– συνθήκες και διαδικασίες διορισμού των διοικητών, απ’ όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας”.

Ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ, Γιώργος Στάθης, υπενθυμίζει πρακτικές κατανομής θέσεων διοικητών “με ποσοστά στα κυβερνητικά πόστα” και υποστηρίζει ότι σήμερα “στη μεγάλη πλειονότητά τους οι υπηρετούντες είναι είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι, λόγω πλήρους άγνοιας.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, υπάρχουν φυσικά και οι “δραστήριοι” που ενέχονται εμφανώς σε υποθέσεις διαφθοράς...

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα