Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ των φαρμακοποιών για το διευρυμένο ωράριο.

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο και επαναφορά της υποχρεωτικής εφημέρευσης, συνοικιακά και “διευρυμένα” φαρμακεία αντιπαρατίθεται, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Γιάννης Δαγρές (φωτό αριστερά) εκτιμά ότι το διευρυμένο ωράριο προκάλεσε απώλεια έως 5.000 θέσεων εργασίας στα συνοικιακά φαρμακεία.

Αιτιολογεί, δε, την εκτίμησή του ως εξής:

Ένα ικανό κομμάτι τζίρου σε παραφάρμακα (καλλυντικά, βιταμίνες, βρεφικά είδη) από τα συνοικιακά φαρμακεία μετανάστευσε στις πιο πλούσιες και εμπορικά προνομιούχες περιοχές.

Ο τζίρος των συνοικιακών περιορίζεται στα φάρμακα των γηραιότερων και ασθενέστερων πολιτών που παρέμειναν στην περιφέρεια και στις συνοικίες.

Οι ελάχιστες αληθινές προσλήψεις που έγιναν στα μεγάλα κεντρικά διευρυμένα φαρμακεία, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αν τις αντιπαραβάλει κανείς με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στις συνοικίες και στην περιφέρεια που χάθηκαν λόγω του διευρυμένου ωραρίου.

Την ίδια ώρα, έχουν μειωθεί κατά 30% τα εφημερεύοντα και και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, εξαιτίας της μαζικής εξώθησης σε έξοδο από τις υπηρεσίες των υπολοίπων φαρμακείων.

Επικαλούμενος στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Δαγρές αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο είναι 164, δηλαδή μόλις το 4,5% του συνολικού αριθμού των φαρμακείων του λεκανοπεδίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 350 φαρμακεία, ένα μόλις 5% του συνόλου των φαρμακείων της χώρας.

Αντίδραση

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Δαγρέ, ο Γεράσιμος Βλάχος (φωτό δεξιά), μέλος της προσωρινής διοίκησης του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ) που εκπροσωπεί τα “διευρυμένα” φαρμακεία, αναφέρει τα εξής:

“Τα προβλήματα του φαρμακευτικού κλάδου είναι πολύ πιο σοβαρά από την επίκληση φανταστικών αριθμών.

Στην πράξη, τα προβλήματα του κλάδου πηγάζουν:

  • Από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από 5,8 δισ. σε 2,2 δισ. ευρώ.
  • Από τη μείωση στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού.
  • Από την αλλαγή των νόμων, που έδωσε δικαίωμα σε άλλα κανάλια διανομής να εμπορεύονται βρεφικά γάλατα, βιταμίνες και δερμοκαλλυντικά.
  • Από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κοινού λόγω της κρίσης.

Η μόνη διέξοδος του κλάδου από την κρίση είναι η λογική της ανάπτυξης κι όχι του προστατευτισμού, αναφέρει ο κ. Βλάχος.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]