Σε χρόνιο πρόβλημα εξελίσσεται η εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί για πληρωμή έως τις 27 Απριλίου, αλλά οι γιατροί κάνουν λόγο για απλήρωτη εργασία, η οποία διαρκεί επί μήνες.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε στάση εργασίας για την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, διαμαρτύρεται για την παρατεταμένη απλήρωτη εργασία, καθώς οι γιατροί εφημερεύουν από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς να πληρώνονται εφημερίες.

Σε κινητικότητα βρίσκονται και άλλες Ενώσεις, όπως των γιατρών νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, οι οποίοι αποφάσισαν:

Κατάργηση της απλήρωτης εργασίας με πρόσθετες εφημερίες μέχρι την αποπληρωμή των οφειλομένων από εκτελεσμένες πρόσθετες εφημερίες των προηγουμένων ετών (από το 2012 και μετά).

Προχώρησαν, δε, σε κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για τον Μάιο, σύμφωνα με τον νόμο 4264/14, ο οποίος προβλέπει πέντε ενεργείς εφημερίες για κάθε γιατρό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφημερίες δεν μπορούν να στελεχωθούν από τις 20 έως το τέλος του μήνα.

ΟΕΝΓΕ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό) τονίζει ότι η ΟΕΝΓΕ πιέζει καθημερινά για καταβολή του κονδυλίου εφημεριών.

Βρίσκεται σε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να αρθούν δεκάδες εμπόδια και να ομαλοποιηθεί η ροή καταβολής των εφημεριών.

Από τις μέχρι τώρα επαφές της, πληροφορείται ότι έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία νέων κωδικών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και είναι πλέον δυνατή η μεταφορά των χρημάτων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα μπορεί εφεξής να πραγματοποιείται σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Πιστώσεις

Έχουν εκταμιευθεί και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των γιατρών οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2014 και όσες από τις αποζημιώσεις προηγουμένων ετών βρίσκονταν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων προηγουμένων ετών.

Τα κονδύλια εφημεριών για τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 θα εκταμιευθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το επόμενο δεκαήμερο και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, ώστε να καταβληθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ συνεδριάζει την Παρασκευή, προκειμένου να εκτιμήσει την εξέλιξη των προβλημάτων και να καθορίσει τη στάση της για το επόμενο διάστημα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο