Σημαντικά υγειονομικά κενά εμφανίζει η Λήμνος, καθώς το νοσοκομείο του νησιού ξεμένει από βασικές ιατρικές ειδικότητες, σχεδόν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας, η αποδυνάμωση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που ενίοτε καθίσταται επικίνδυνη η ίδια η λειτουργία του.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, λειτουργεί χωρίς παθολόγο και γενικό ιατρό.

Την ίδια ώρα, λειτουργούν οριακά η νεφρολογική και η χειρουργική κλινική και - μετά την παραίτηση της μοναδικής αναισθησιολόγου – έχει μείνει και χωρίς αναισθησιολόγο...

Το παρήγορο είναι ότι το υπουργείο Υγείας αντέδρασε άμεσα και θετικά στη θεσμική παρέμβαση των γιατρών.

Για ένα τρίμηνο, μετακινείται στο νοσοκομείο Λήμνου αναισθησιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.

Προκηρύσσεται,δε, θέση επικουρικού αναισθησιολόγου και θα κινηθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη της μόνιμης θέσης.

Προβλήματα

Σύμφωνα με τους γιατρούς, όσο θετικά και άμεσα και αν είναι όλα αυτά, δεν επαρκούν να λύσουν τα προβλήματα, τα οποία προέκυψαν από τις πολιτικές περικοπών.

Χρειάζεται – τονίζουν – άμεσο πλέγμα παρεμβάσεων, με θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών.

Απαιτούνται στιβαρές πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, για να ανακτήσει ουσιαστικά το δημόσιο χαρακτήρα του και να επιτελέσει το σκοπό του χωρίς να εξαντλεί τους εργαζόμενους και χωρίς να ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο