Η πρώτη ευνοϊκή απόφαση υπέρ των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ελήφθη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η δυνατότητα που παρέχεται (μερικώς) από τη Δευτέρα να συνταγογραφούνται γενόσημα με την εμπορική τους ονομασία, επιτρέπει στις εταιρείες να διαθέτουν τα προϊόντα τους με “ονοματεπώνυμο”.

Το μέτρο προέκυψε έπειτα από εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή (φωτό αριστερά) και θεωρείται ότι παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα στα επώνυμα ελληνικά γενόσημα.

Δίνει, δε, τη δυνατότητα σε γιατρό και ασθενή να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία κρίνεται πιο αποτελεσματική.

Στον αντίποδα, το μέτρο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι μπορούσαν να χορηγούν όποιο γενόσημο είχαν στο ράφι τους και το οποίο είχε τη δραστική ουσία που αναφερόταν στη συνταγή.

Επισήμως, δεν πρόκειται για δυνατότητα συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία, αλλά για "πρόταση" χορήγησης συγκεκριμένου σκευάσματος.

Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρεται σε σχετική διευκρίνιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.

Υπό την έννοια αυτή, δεν έχει επίπτωση στην ποσόστωση του γιατρού για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία (15% της αξίας συνταγογράφησης).

Δεν δεσμεύει, επίσης, τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής με τη συγκεκριμένη εμπορική ονομασία.

Αποτυχημένο

Το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία είχε πρόσφατα χαρακτηριστεί ως “αποτυχημένο” από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρο Τρύφων (φωτό δεξιά).

“Πρόκειται για το πιο αποτυχημένο μέτρο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ελληνική φαρμακευτική πολιτική των τελευταίων 20 ετών”, είχε δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΦ, η οποία εκπροσωπεί ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, είναι ένα μέτρο που έχει μόνο παρενέργειες,ενώ δεν έχει γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη υποχρεωτική συνταγογράφηση και υποχρεωτική αντικατάσταση.

Θέση της ΠΕΦ είναι ότι συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία ευνοεί τα εισαγόμενα φάρμακα και την υποκατάσταση από ακριβότερα φάρμακα.

Δημιουργεί, δε, σύγχυση στον ασθενή, καθώς μπορεί να αλλάζει η θεραπεία του κάθε μήνα...

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]