Προβληματική είναι η πρόσβαση των μεταναστών στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν την Τρίτη οι υπεύθυνοι των τριών σημαντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων για το AIDS: Του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή", του "Κέντρου Ζωής" και της PRAKSIS, οι οποίες διοργάνωσαν ενημερωτικό σεμινάριο για τον HIV/ AIDS με την συνεργασία της ΕΣΗΕΑ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Παλαιότερα – εξήγησαν – υπήρχαν προβλήματα στην πρόσβαση στην αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία για τους ανασφάλιστους, αλλά αυτή η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Σήμερα, εμφανίζονται στις κατηγορίες των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας και των μεταναστών με χαρτιά οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι.

Για αυτές τις δύο κατηγορίες, η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία είναι περιορισμένη.

Απαιτείται να προσδιορισθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για καθολική πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς μόνον η καθολική πρόσβαση λειτουργεί και προληπτικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τρων οργανώσεων, οι υπεύθυνοι της πολιτείας δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να χορηγούνται απρόσκοπτα τα αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους όσοι τα χρειάζονται, καθώς αυτό μόνον προάγει τη Δημόσια Υγεία.

Οι υπεύθυνοι των οργανώσεων χαρακτήρισαν μείζον θέμα να μη διακόπτεται σε καμία περίπτωση η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Δυστυχώς – είπαν – αυτό συμβαίνει κατ' επανάληψη στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και “Αττικόν” και στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες