Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αποτυπώνεται στην εξέλιξη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, οι καταβολές είναι αυξημένες. Σε σχέση με την αρχή του 2015, ωστόσο, εμφανίζουν μείωση.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την εξέλιξη του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους (παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω).

Στον τομέα των νοσοκομείων επισημαίνονται τα εξής:

Παρατηρείται μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους τον Φεβρουάριο του 2015 (787 εκατομμύρια ευρώ) κατά 100 εκατομμύρια ή κατά 11,27%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014 (887 εκατομμύρια ευρώ).

Τον Φεβρουάριο του 2015, ωστόσο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 79 εκατομμύρια ή κατά 11,16%.

Συγκράτηση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρείται μία καλύτερη πορεία - έναντι της εκτίμησης - των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 1,52 δισ. ευρώ.

Η πορεία αυτή αποδίδεται κυρίως στη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες είναι μικρότερες κατά 1,18 δισ. ευρώ έναντι της τριμηνιαίας εκτίμησης.

Οφείλεται, επίσης, στις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες είναι μικρότερες κατά 130 εκατομμύρια και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες είναι μικρότερες κατά 0,18 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου