Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν οι ελλείψεις στα παθολογοανατομικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων.

Έπειτα από τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν στο ογκολογικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”, τη...σκυτάλη παίρνει το “Ιπποκράτειο” της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα “Έθνος”, στο εν λόγω νοσοκομείο απαιτείται έως και ενάμισης μήνας μέχρι να βγουν οι βιοψίες.

Οι ελλείψεις σε παθολογοανατόμους καθιστούν εξαιρετικά χρονοβόρα τη διενέργεια των σημαντικών αυτών εξετάσεων, οι οποίες κανονικά χρειάζονται περίπου πέντε μέρες.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία υποχρεώνονται να βάζουν μη γιατρούς (χημικούς και βιοχημικούς) να υπογράφουν τα αποτελέσματα!

Στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα υπηρετούν μισοί από όσους παθολογοανατόμους προβλέπονται προκειμένου να γίνονται ομαλά οι βιοψίες.

Λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης πίεσης, διενεργώντας κάθε χρόνο χιλιάδες εξετάσεις παραπάνω από όσες προβλέπουν τα διεθνώς καθορισμένα όρια ασφαλείας.

Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» οι γιατροί πραγματοποιούν διπλάσιες εξετάσεις σε σχέση με τα συγκεκριμένα όρια, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στο «Ιπποκράτειο» και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, ενώ σχετική επιστολή έχει αποστείλει στις διοικήσεις των νοσοκομείων ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.

"Στο 'Ιπποκράτειο' έχουν απομείνει τέσσερις μόνιμοι γιατροί από τους επτά που ήταν το 2009", αναφέρει στο “Έθνος” ο πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Ευστάθιος Σταθόπουλος.

Εξετάσεις

Κάθε γιατρός – εξηγεί - πραγματοποιεί ετησίως 2.000 έως 2.500 διαγνώσεις, όταν ο αριθμός των ιστολογικών εκθέσεων ανά γιατρό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.500 παρασκευάσματα ετησίως ή 125 παρασκευάσματα τον μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς ο αριθμός των εξετάσεων αυξάνεται και των γιατρών μειώνεται. Ένας επικουρικός γιατρός που υπηρετεί στο τμήμα αποχωρεί.

Οι παθολογοανατόμοι – σημειώνει - προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο αυτό όγκο εργασίας, προσπαθώντας να μην υπάρξει επίπτωση στη χορηγούμενη θεραπεία των ασθενών.

Η έκδοση του αποτελέσματος της θεραπείας είναι πολύ κρίσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ασθενής με καρκίνο του μαστού δεν μπορεί να περιμένει πολύ, καθώς πρέπει να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία μέσα στον πρώτο μήνα από τη διάγνωση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται προτεραιότητα, αλλά η κατάσταση είναι περισσότερο από δύσκολη.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας βιοψίας εξαρτάται από το είδος του παρασκευάσματος που δίνεται προς εξέταση. Σε γενικές γραμμές, η υποστελέχωση των παθολογοανατομικών τμημάτων μπορεί να τον αυξήσει κατά δύο ή τρεις φορές.

Υπογραφή

Σε ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και έκνομες ενέργειες οδηγούν τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων οι ελλείψεις παθολογοανατόμων.

Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα λοιποί επιστήμονες Υγείας, όπως βιοχημικοί και χημικοί, οι οποίοι δεν είναι γιατροί, έχουν οριστεί ως επιστημονικά υπεύθυνοι να υπογράφουν ιατρικά αποτελέσματα!

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), με επιστολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να το επιτρέπει.

Για το θέμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία του Συλλόγου, η οποία αναφέρει τα εξής:

"Το άρθρο 7 παρ. 8 του νόμου 2889/2001 ορίζει ότι σε κάθε τμήμα προΐσταται ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, που κατέχει θέση συντονιστή διευθυντή ή ο μοναδικός διευθυντής ή άλλος επιστήμονας της Ιατρικής Υπηρεσίας, με βαθμό διευθυντή.

Αν υπηρετούν δύο ή περισσότεροι σε ένα ιατρικό τμήμα ή μονάδα, ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται, με απόφαση του διοικητή, ο συντονιστής διευθυντής που επιλέγεται μετά από εισήγηση ειδικής επιτροπής...".

Με βάση τις συγκεκριμένες διατάξεις, η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ αποφαίνεται ότι “... δεν είναι δυνατό μη ιατρός να είναι επιστημονικά υπεύθυνος βιοπαθολογικού τμήματος.

Πρέπει, δηλαδή, ιατρός που κατέχει αντίστοιχη ειδικότητα να είναι επιστημονικά υπεύθυνος στο βιοπαθολογικό τμήμα...”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]