Μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κλάδου, προκαλεί η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.

Ο τέως πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοσοδιάδης (φωτό αριστερά) αφήνει αιχμές κατά της διοίκησης του Συλλόγου.

Με άρθρο του σε κλαδική ιστοσελίδα αναφέρεται στις προσπάθειες που είχε κάνει ο ίδιος για εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ, εννοώντας ότι η νυν διοίκηση ολιγώρησε:

“...Με πολύ μεγάλο κόπο, δεκάδες συναντήσεις, πιέσεις, εξασφαλίσθηκε το καλοκαίρι του 2014 από το τότε διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ ένα κονδύλιο 340 εκατομμυρίων ευρώ,που δόθηκε στον ΕΟΠΥΥ για να διατεθεί αποκλειστικά για τα χρέη αυτής της περιόδου. 

Ένα μέρος του κονδυλίου αυτού απορροφήθηκε και εξοφλήθηκαν κάποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. 

Δυστυχώς, όλο το κονδύλιο δεν απορροφήθηκε γι΄ αυτό έμειναν απλήρωτες υποχρεώσεις.

Τονίσαμε έγκαιρα στο νέο προεδρείο του ΠΦΣ ότι εάν τα χρήματα δεν απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2014 υπάρχει κίνδυνος, αν όχι βεβαιότητα, ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και...τέλος.

Δυστυχώς, οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν. Και όχι μόνο αυτό.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε νομικό κενό και δε θελήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα και ούτε να σπεκουλάρουμε επ΄ αυτού, δεχόμενοι σιωπηρά το κούρεμα του 3,5% και για τα χρέη του 2012, προκειμένου να μην αποτελέσει η αντιδικία επί του 3,5% λόγο καθυστέρησης των πληρωμών...”.

Απεργία

Το άρθρο Θεοδοσιάδη προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων από την πλευρά των φαρμακοποιών, οι οποίοι διάκεινται φιλικά στο νυν προεδρείο του ΠΦΣ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, μάλιστα, Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό δεξιά) σκληραίνει τη στάση του έναντι της πολιτείας, απειλώντας με απόφαση για απεργία.

H συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ – αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου - έχει οδηγήσει πλέον σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι πληρωμές αυτές αποτελούν για τα φαρμακεία κεφάλαιο κίνησης:

“Οι προσπάθειες του ΠΦΣ να διαμοιραστεί το βάρος της καθυστέρησης εξόφλησης και στους άλλους φορείς που εμπλέκονται στο φάρμακο, απέβησαν άκαρπες.

Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό ο ΠΦΣ δηλώνει κατηγορηματικά πως οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους.

Τα χρονικά περιθώρια αντοχής των φαρμακείων εξαντλήθηκαν.

Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει για όλα τα θέματα του κλάδου που μένουν σε εκκρεμότητα την Τετάρτη, ενώ προγραμματίζεται άμεσα και η γενική συνέλευση με τους αντιπροσώπους από ολόκληρη την χώρα, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις με στόχο τις κινητοποιήσεις”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας