Να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα και οι χρόνοι αναμονής για ραντεβού με γιατρούς του ΕΣΥ, ζήτησαν την Τετάρτη οι συνταξιούχοι από τον υπουργό Υγείας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άκουσε τα παράπονα των απομάχων της εργασίας, οι οποίοι έθεσαν τα εξής θέματα:

Προτάθηκε η μείωση του 25% της συμμετοχής τους στο φάρμακο, όπως και η ανάγκη αποσαφήνισης των κριτηρίων, αλλά και των παθήσεων που βάσει ιατρικής γνωμάτευσης χρήζουν λουτροθεραπείας.

Ο υπουργός Υγείας τους διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν άμεσα όλες οι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της επίλυσης των όποιων αρρυθμιών υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση από τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να στηριχθεί η φαρμακευτική περίθαλψη ευπαθών ομάδων, όπως οι συνταξιούχοι και όσοι εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα.

Αναμονή

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έκαναν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες καταγράφονται σχετικά με τις λίστες αναμονής των ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

Λόγω αυξημένης ζήτησης και υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι χρόνοι αναμονής ξεπερνούν τους δύο μήνες σε ειδικές κατηγορίες εξετάσεων ή θεραπειών, όπως οι ακτινοθεραπείες για τον καρκίνο.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με δύο τρόπους:

Ο πρώτος, είναι οι στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο δεύτερος, είναι μέσω του συντονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Μέσω του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν τα διαθέσιμα ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και θα κλείνουν ραντεβού μέσω Διαδικτύου.

ΕΟΠΥΥ

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον ΕΟΠΥΥ ,όπως επίσης και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση τους από τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου φορέα.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]