Σκληρή στάση απέναντι στους φαρμακοποιούς, επιδεικνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο θέμα των αλλαγών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοινώθηκε το Σάββατο ότι οι φαρμακοποιοί θα ζητήσουν πανελλαδική διάσκεψη όλων των υγειονομικών.

Η πρόταση απαντήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα (φωτό αριστερά).

Καταλογίζει στους φαρμακοποιούς το κίνητρο του κέρδους και τους καταγγέλλει για “αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος”, καθώς χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή!

Το σχόλιο του προέδρου της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

“Αλήθεια, τι θα απαντήσουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών εάν στη συνδιάσκεψη ερωτηθούν για εκείνη την παράπλευρη κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, της οποία ο τζίρος είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Εννοούμε τα φάρμακα που οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί χορηγούν χωρίς ιατρική συνταγή, αντιποιούμενοι το ιατρικό επάγγελμα.

Πριν λίγες μέρες, η ίδια ερώτηση υποβλήθηκε από δημοσιογράφους στον κ. Λουράντο. Εκείνος εκνευρίστηκε και τους επέκρινε αυστηρά, διότι προφανώς πρόκειται για απαγορευμένη ερώτηση.

Ας μην περιμένουν συνεπώς οι φαρμακοποιοί σοβαρές κοινωνικές συμμαχίες στα αιτήματά τους, όταν ως σημείο ενδιαφέροντος έχουν τον τζίρο και τα κέρδη τους και δεν αναζητούν με τους άλλους κλάδους υγειονομικών σημεία έντιμης συνεργασίας”.

Επάλξεις

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΠΦΣ και του προέδρου του Κωνσταντίνου Λουράντου (φωτό δεξιά), η οποία ανέφερε τα εξής:

“Παραμένουμε στις επάλξεις έτοιμοι για κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει εξεγερθεί.

Η γενική συνέλευση του ΠΦΣ εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο για την προκήρυξη άμεσης κινητοποίησης όποτε χρειαστεί, ενώ σε ψήφισμα της ζητά, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση:

Τη μη απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ. Τη μη αύξηση της τιμής τους και την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων και η επιτεινόμενη αβεβαιότητα στην λειτουργία τους, που προέρχεται από την καθυστέρηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικής συνδιάσκεψης με συστράτευση των υγειονομικών και κοινωνικών φορέων από ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν ακόμη πιο δυναμικά. Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί όπως το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, του ωραρίου και τα άλλα μνημονικά μέτρα που απορρύθμισαν τη λειτουργία του κλάδου, χωρίς να προσφέρουν τίποτα θετικό στη φαρμακευτική περίθαλψη”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;