Δεν μπορεί να ισχύσει η απόφαση Βορίδη για απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (φωτό), με θέμα την αντίδραση του κλάδου στις επικείμενες αλλαγές διάθεσης των εν λόγω σκευασμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ανακοινώθηκε ότι ο νόμος 4254/14 προβλέπει την απελευθέρωση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ από τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους.

Η παρανόηση έχει γίνει, επειδή ο τέως υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης εξέδωσε απόφαση, με την οποία επισπεύδεται η εφαρμογή του νόμου κατά ένα έτος.

Όλοι συμφωνούν, ωστόσο, ότι μία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να υπερισχύσει του νόμου, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι η απελευθέρωση θα γίνει στο τέλος και όχι στις αρχές του επόμενου έτους.

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στο θέμα, ο τέως πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης τόνισε ότι στην τέταρτη αξιολόγηση της χώρας από την τρόικα αναφερόταν ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, στην περίπτωση που λειτουργούσε ο ανταγωνισμός στα φαρμακεία.

Η σχετική έρευνα – είπε ο κ. Θεοδοσιάδης – έδειξε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν χρειάζεται απελευθέρωση, αλλά το δικαίωμα αυτό απεμπολήθηκε.

Τιμές

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ παρουσίασε τη συνέλευση στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ στα γερμανικά σούπερ μάρκετ είναι πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες εκείνων που ισχύουν στα ελληνικά φαρμακεία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ασπιρίνη κοστίζει στη Γερμανία 6,45 ευρώ, το dolormin 2,20 ευρώ (0,75 ευρώ το depon στην Ελλάδα) και το bisolvon 9,97 ευρώ (7,35 στην Ελλάδα).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας