Επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 140 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος – το 2015 και το 2016 – προϋπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο “rebate όγκου”, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί αναδρομικά, με διπλή στόχευση:

Τη συγκράτηση ή και μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Τη μείωση της κατανάλωσης φαρμάκων, η οποία παραμένει σταθερή όλα τα τελευταία χρόνια.

Η σχετική πρόταση περιλαμβάνεται στο τετρασέλιδο κείμενο που απέστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές, στο οποίο περιγράφονται περιληπτικά τα δημοσιονομικά μέτρα της τρέχουσας διετίας.

Το κείμενο είναι στα αγγλικά και φέρει τον τίτλο “Fiscal policy in the short and medium run” (βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, τα 140 εκατομμύρια που προβλέπονται για rebate, τόσο το 2015, όσο και το 2016, είναι επιπλέον επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το 2014 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 226 εκατομμυρίων ευρώ για rebate, συν άλλα 204 εκατομμύρια στο πλαίσιο του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (claw back).

Με δεδομένο ότι οι υπερβάσεις του 2015 είναι ήδη σημαντικές, κυρίως λόγω της δυνατότητας που δόθηκε στους γιατρούς να συνταγογραφούν με εμπορική ονομασία φάρμακα υψηλού κόστους, το claw back του 2015 αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό.

Οι εταιρείες αντιδρούν στο αρνητικό αυτό ενδεχόμενο, ενώ το υπουργείο Υγείας προτείνει μία σειρά αντισταθμιστικών μέτρων, όπως σταθερό πλαίσιο τιμών για μία τετραετία.

Έκπτωση

Η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) εφαρμόζεται από το 2012, ανάλογα με τον τζίρο που κάνει κάθε φαρμακευτική εταιρεία προς τον ΕΟΠΥΥ.

Από το ίδιο έτος, εφαρμόστηκε και ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφών (claw back), με τον οποίο κάθε εταιρεία επιστρέφει αναλογικά στον Οργανισμό το ποσό της υπέρβασης από την προϋπολογισθείσα για κάθε έτος φαρμακευτική δαπάνη.

Το 2012, οι εταιρείες κατέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ 193 εκατομμύρια ευρώ (rebate) και 78,9 εκατομμύρια (claw back).

Το 2013, τα αντίστοιχα ποσά ήταν 176 και 152,4 εκατομμύρια και το 2014 ανήλθαν στα 226 και 204 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα