Iνσουλίνες, φάρμακα για σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ενέσεις για σοβαρή οστεοπόρωση και για προστάτη λείπουν σταθερά από τα φαρμακεία, ενώ άλλες κατηγορίες φαρμάκων κυκλοφορούν σε περιορισμένες ποσότητες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να ακολουθήσουν σωστά τις θεραπείες τους.

Το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) με ανακοίνωσή του καταδικάζει το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων το οποίο οφείλεται σε συμπεριφορές πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν τον έλεγχο της διάθεσης των προϊόντων με την υιοθέτηση πλαφόν φαρμάκων ανά φαρμακείο, τον έλεγχο πωλήσεων φαρμάκων ανά φαρμακείο και με την αναζήτηση και απαίτηση προσωπικών στοιχείων Ελλήνων πολιτών, ασθενών.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Μαίρη Λυβίζου σε δηλώσεις της στο Iatronet.gr, έκανε λόγο για "παράλληλες εξαγωγές που δεν γίνονται εν αγνοία των πολυεθνικών, οι οποίες ζητούν πληρωμή σε μετρητά, όταν οι φαρμακοποιοί πληρώνονται μετά από 5 μήνες από τον ΕΟΠΥΥ και παίρνουν τρίμηνη πίστωση από τις φαρμακαποθήκες τους, ‘’για έλεγχο των συνταγών από τις φαρμακευτικές, κατά παράβαση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών" και για "ανυπαρξία του ΕΟΦ". Το βασικότερο πρόβλημα, εντοπίζει η κ. Λυβίζου με τις φαρμακευτικές ΑstraZeneka, Sanofi, Lilly και Novo Nordisk.

Μέσω του νομικού τμήματος του ΦΑΝΙΕ, μάλιστα, μελετάται η κατάθεση μηνύσεων σε συνεργασία με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μειωμένες θεραπείες λόγω ελλείψεων των φαρμάκων τους.

Στην καταγγελία του ΦΑΝΙΕ επισημαίνεται ότι, "το τελευταίο διάστημα Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν γίνει μάρτυρες αντιεπαγγελματικών ενεργειών που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Στην πράξη έχουν ενταθεί τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με την διάθεση κάποιων σκευασμάτων τους. Οι εν λόγω εταιρείες αυθαίρετα και χωρίς δικαίωμα «αποφασίζουν» διαμέσου των υπαλλήλων τους και με αδιευκρίνιστα στοιχεία τη διάθεση ή μη των προϊόντων τους. Μάλιστα επιβάλλουν λογική πλαφόν που δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες των φαρμακείων και των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για απαραίτητα σκευάσματα όπως ινσουλίνες, φάρμακα για σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ενέσεις για σοβαρή οστεοπόρωση και για τον προστάτη, των οποίων η έλλειψη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο οι φαρμακοποιοί να αναγκάζονται να εκτελούν μερικώς τις συνταγές γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ποσότητα και το φάσμα των φαρμάκων που χρειάζεται ο ασθενής.

Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζεται ένα ακόμα παράλογο όσο κι εξοργιστικό φαινόμενο - απαίτηση των πολυεθνικών εταιρειών, ήτοι να αποστέλλονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών προκειμένου να χορηγήσουν τα σκευάσματα, εξαναγκάζοντας τους φαρμακοποιούς να παραβαίνουν ευθέως τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.ΑΝ.Ι.Ε. καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν άμεσα για τέτοια περιστατικά και δηλώνει ότι προτίθεται να λάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία εναντίον όσων βάζουν σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών και εμποδίζουν τους ιδίους να ασκήσουν σωστά το επάγγελμά τους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να ορίζεται από αδήλωτα συμφέροντα αυτών που ρυθμίζουν την αγορά εν αγνοία του κράτους".

Α.ΠΑΠ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας