Λάβρος υπέρ του “όχι” εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας.

Δηλώνει, δε, αποφασισμένος να παραιτηθεί, στην περίπτωση που η κυβέρνηση υπογράψει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, στην οποία προβλέπεται η μείωση κατά 900 εκατομμύρια ευρώ των πόρων για την Πρόνοια.

“Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με το 'όχι'”, σημείωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτήρισε “υπηρεσιακό σημείωμα” την αποστολή εντύπου υπέρ του “όχι” στα νοσοκομεία από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Ο χώρος της Υγείας φαίνεται να είναι – όπως και η ελληνική κοινωνία – διχασμένος σε σχέση με το τι θα ψηφίσει την Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης είναι από τους θερμούς υποστηρικτές του “ναι”.

Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας κάνει λόγο για “πραξικόπημα των ΑΤΜ”, με το οποίο επιχειρείται να επηρεαστεί η κοινή γνώμη:

“Άνθρωποι που θα ψήφιζαν 'όχι' για όλους τους πιθανούς λόγους, επειδή δεν θέλουν τη λιτότητα, επειδή απεχθάνονται τους δανειστές, επειδή ποθούν την εθνική ανεξαρτησία, θα συρθούν περίλυποι στο 'ναι', από φόβο για την επόμενη μέρα.

Θα ψηφίσουν 'ναι' θολωμένοι από τις σειρήνες εξωτερικού και εσωτερικού, που τραγουδούν την ωδή της καταστροφής και της απώλειας”.

ΠΟΕΔΗΝ

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες σε δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και εκκίνηση της χρεοκοπίας, για να επιλέξουν τη Σκύλα ή τη Χάρυβδη:

“Με το 'ναι', νομιμοποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν τα μνημόνια της τρόικας και με το 'όχι' νομιμοποιείται το τρίτο μνημόνιο, πρόσθετων ανάλγητων μέτρων 8 δισ. και βάλε δια υπογραφής Τσίπρα”.

Μητροπολιτικό

“Η απάντηση στην εξαθλίωση μπορεί να είναι μόνον αρνητική”, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού:

“Από τον Δεκέμβριο του 2011 που δημιουργήθηκε το ιατρείο μας είμαστε, και θα συνεχίσουμε να είμαστε, στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στα μνημόνια και την λιτότητα, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι επάνω.

Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής λιτότητας που έχει κρατήσει πέντε χρόνια και γνωρίζουμε ότι η μοναδική λύση στο δράμα αυτό είναι να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες και απάνθρωπες πολιτικές που δολοφονούν τους ποιο αδύναμους της κοινωνίας μας.

Αυτό το φωνάζουμε από τον Δεκέμβριο του ’11, όχι μόνο τώρα. Δεν μπορούμε και ούτε θέλουμε να πούμε στον κόσμο τι να κάνει αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Αυτό όμως που μπορούμε να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι να σταματήσουν να πολεμάνε και να τιμωρούν τον ελληνικό λαό”.

ΕΙΝΑΠ

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σχολιάζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν δώσει μεγάλες μάχες:

  • Ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, τα μνημόνια, τα καταστροφικά μέτρα ΕΕ – ΔΝΤ, για να διαφυλάξουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, ισότιμη, καθολική περίθαλψη.
  • Για να διαφυλάξουν το δικαίωμα των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των υγειονομικών στην εργασιακή, μισθολογική και επιστημονική αξιοπρέπεια.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους υγειονομικούς και το λαό να συνεχίσουν να αρνούνται την υποταγή σε κάθε είδους μνημόνιο με περηφάνια, αξιοπρέπεια και τόλμη.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]