Σε περιπέτεια έχει εξελιχθεί η προσπάθεια ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με φάρμακα.

Λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας, πληθαίνουν τα κρούσματα προβληματικής συνεργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εξελίσσεται δυσμενώς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στον υπουργό Υγείας.

Στην επιστολή αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας, αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα, τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα, πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς...”.

Καταγγελίες

Το προεδρείο του ΠΦΣ ενημερώνει τον κ. Κουρουμπλή ότι δέχεται καταγγελίες φαρμακοποιών ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς.

Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου αναφέρουν ότι ο τομέας του φαρμάκου, με τη συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης, λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα:

“Επειδή 'κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν', θεωρούμε απαραίτητο τον προγραμματισμό συνάντησης μέσα στην εβδομάδα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική τη λειτουργία, της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου...”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία