Για παράδειγμα, ανθρακούχα αναψυκτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών, άλατος ή ζάχαρης θα μπορούσαν να περάσουν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τα πιο υγιεινά (λάδι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια) να παραμείνουν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. 

Μια νομοθετική πρωτοβουλία προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση, αφενός θα συμβάλλει στην πρόληψη υγείας και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, αφετέρου θα αποτελέσει θετικό παράγοντα -σε βάθος χρόνου- για την εξοικονόμηση πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία θα συμβάλλει έμπρακτα στη συγκράτηση τιμών σε (υγιεινά) προϊόντα, που τόσο ανάγκη έχει ο πολίτης αυτήν την περίοδο.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε επίσης ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Δανία έχουν θεσπίσει ήδη υψηλούς φόρους για ανθυγιεινά τρόφιμα, με στόχο την επίτευξη συνθηκών καλύτερης υγείας, όπως περιγράφεται και στο σχετικό άρθρο του BMJ [Taxing unhealthy food and drinks to improve health. BMJ2012;344:e2931].

Επιπρόσθετα, σε συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε το θετικό ρόλο για την ανθρώπινη υγεία που έχει η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων, γεγονός που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''