Επιπλέον χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι ασθενείς που επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα για τοκετούς και ακτινοθεραπείες.

Η επιβάρυνση προκύπτει από την υπαγωγή του ΦΠΑ στο 23%, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ζητεί να εξαιρεθούν οι εν λόγω πράξεις από την αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η αύξηση πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας – αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου – σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του δημόσιου τομέα Υγείας.

Αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή, όπως συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξαίρεση

Ο ΙΣΑ ζητεί να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους.

Επιβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.

Άδικη

Χαρακτηρίζει, δε, δυσβάστακτη και άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια την υπαγωγή των τοκετών στο 23%:

“Η πολιτεία οφείλει να τα στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα”, επισημαίνει το προεδρείο του ΙΣΑ.

Η Υγεία – αναφέρει – είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν