Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις με τις 170 νοσηλεύτριες που καλύπτουν θέσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία, με σύμβαση που έχουν υπογράψει με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη θέση τους, θα προσληφθούν νοσηλευτές με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το αποκαλούμενο και “μπλοκάκι”.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως ανακοινώθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα απολυθεί το προσωπικό που υπηρετεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μέσω του ΚΕΛΠΝΟ, καθώς και το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ότι, την ώρα που πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας να βρουν κρεβάτι σε εντατική, απολύονται νοσηλευτές...

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε τα τεράστια κενά σε προσωπικό στο ΕΣΥ, αλλά δήλωσε ότι θα εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο.

Ενημέρωσε την ΠΟΕΔΗΝ ότι θα προκηρυχτούν άμεσα οι 980 θέσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλες 2.400 θέσεις, χωρίς να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επεσήμαναν ότι τα πέντε τελευταία χρόνια αποχώρησαν από το σύστημα 17.000 εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση και μόνο εφέτος 3.000.

Δαπάνες

Σε σχέση με τη μακροοικονομία του συστήματος, η πολιτική ηγεσία φέρεται να δήλωσε στο προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τα εξής:

  • Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα εξακολουθήσουν να κινούνται γύρω από το 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 7,5%.
  • Οι ιδιωτικές δαπάνες θα εξακολουθήσουν να κινούνται στο 3,1% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις (μέσος ευρωπαϊκός όρος μόλις 1%).

Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, με την σύσταση εργαλείων κοστολόγησή τους.


Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα