Σε έξι μόλις μήνες, χειρουργοί δημόσιου νοσοκομείου είχαν κάνει εκατοντάδες πλαστικές και άλλες αισθητικές επεμβάσεις σε πελάτες τους, οι οποίοι πλήρωναν σαν να επρόκειτο για ιδιωτικό νοσοκομείο.

Τους δήλωναν, δε, ως “επείγοντα περιστατικά”, όπως σκωληκοειδίτιδα, προκειμένου να πληρώσουν και τα Ταμεία τους για την επέμβαση!

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής (φωτό), κάνοντας λόγο για πλήθος περιστατικών διαφθοράς, τα οποία – εκτός των άλλων – προκαλούν μία μόνιμη οικονομική “αιμορραγία”.

Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 33 δισ. ευρώ και εάν για μία δεκαετία δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας...

Σκιαγραφώντας το προφίλ των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι πρόκειται συνήθως για άτομα με ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, τα οποία βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και κατέχουν θέσεις σε υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, κυρίως διευθυντικές.

Χάρη στον πόστο τους διαθέτουν οικονομική ευχέρεια, με αποτέλεσμα όταν κατηγορηθούν για διαφθορά και παραπεμφθούν στο δικαστήριο, να αναθέτουν την υπόθεσή τους στους καλύτερους και ακριβότερους δικηγόρους, οι οποίοι συχνά πετυχαίνουν την αθώωσή τους.

Φακελάκι

Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι πριν από την κρίση οι γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς “φακελάκι” έως και 5.000 ευρώ, ποσό που σήμερα έχει πέσει στα 300 ευρώ.

Υπενθύμισε την υπόθεση χειρουργού, ο οποίος κατόρθωσε να γίνει καρδιοχειρουργός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, προσκομίζοντας ακόμα και πλαστή συστατική επιστολή του Μαγκντί Γιακούμπ.

Κίνησε, όμως, τις υποψίες και απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς του που πέθαιναν στα χέρια του ήταν τριπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο των συναδέλφων του.

Σε άλλο μεγάλο κρατικό νοσοκομείο – είπε – αποκαλύφθηκε ότι σε μόλις έξι μήνες 32 χειρουργοί, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές του ιδρύματος, εξυπηρετούσαν την ιδιωτική τους πελατεία, κάνοντας εκατοντάδες αισθητικές επεμβάσεις (μπότοξ, ανόρθωση στήθους, επιθέματα στο πρόσωπο, ρινοπλαστικές και λιποαναρροφήσεις).

Τις δήλωναν ως επείγοντα περιστατικά, επιβαρύνοντας και το Ταμείο του “ασθενούς”.

Γενέθλια

Σε άλλη περίπτωση, γιατρός δημόσιου νοσοκομείου διατηρούσε, κατά παράβαση της νομοθεσίας, ιδιωτικό ιατρείο.

Όταν έγινε ο έλεγχος στο ιατρείο του, έξι ασθενείς περίμεναν στον προθάλαμο.

Σε ερώτηση των ελεγκτών, ο γιατρός απάντησε ότι γιορτάζει τα γενέθλιά του και πως οι παρευρισκόμενοι είναι συγγενείς και φίλοι που ήρθαν για να του ευχηθούν!

Κωδικοποίηση

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, ο κ. Ρακιντζής πρότεινε κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι νόμοι είναι σε ισχύ και ποιοι είναι ανενεργοί.

Με τον τρόπο – είπε – θα έχουμε ασφάλεια Δικαίου, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της διαφάνειας.

Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους έως σήμερα, έχουν ψηφιστεί 17.500 νόμοι και έχουν εκδοθεί 120.000 εγκύκλιοι...

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο