"Ελπίζουμε να μην περάσουν οι ανατροπές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπου ο καθένας θα μπορεί να λειτουργεί φαρμακείο, ούτε η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ -μη συνταγογραφούμενων που δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ- από παντός είδους καταστήματα", ανέφερε στο iatronet ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζοντας ότι ακόμη και αν περάσουν αυτές οι ανατροπές θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και αντίστοιχα οι έξωθεν θεσμοί να καταλάβουν και να πειστούν ότι πρέπει να παρθούν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν, αφενός τα φαινόμενα του κανιβαλισμού και αφετέρου η ολοκληρωτική καταστροφή ενός κλάδου. Όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε, προς αυτήν την κατεύθυνση της προστασίας του κλάδου βρίσκεται και ο ίδιος σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το εξωτερικό και ειδικότερα τους θεσμούς που ασχολούνται με θέματα υγείας.

Άλλος παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο τόνισε ότι μία τέτοια δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε να ήταν η απαραίτητη παρουσία φαρμακοποιού εντός του καταστήματος, από την στιγμή που θα απελευθερωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πιο περίπλοκα κατά την ίδια πηγή είναι η κατάσταση με τα ΜΗΣΥΦΑ. Μολονότι, όπως τόνισε και σήμερα ένα περίπτερο πουλά -παράνομα- γνωστά παυσίπονα, όταν μιλάμε για ΜΗΣΥΦΑ αναφερόμαστε σε χιλιάδες κωδικούς, στα οποία περιλαμβάνονται αντιβηχικά, κρέμες, συμπληρώματα διατροφής, είδη για το μωρό, είδη υγιεινής κ.λπ. Είδη που μπορεί να μην χρειάζονται την συνταγή γιατρού, όμως η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει και κακό.

To σίγουρο είναι ότι ο κλάδος των φαρμακείων ετοιμάζεται για νέο τσουνάμι αλλαγών, που πρόκειται να ψηφιστούν στις 15 Οκτωβρίου δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την πορεία των επιχειρήσεων, που ήδη η πλειονότητα εξ αυτών βρίσκεται στο κόκκινο από πλευράς ρευστότητας αλλά και τρομακτικών πιέσεων από τους προμηθευτές για προπληρωμένες παραγγελίες. Ημερομηνία που ίσως να έπαιξε το ρόλο της στη χθεσινή πληρωμή του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς τους οποίους και πλήρωσε για το μήνα Ιούνιο με το ποσό των 170 εκατ. ευρώ. Πλέον το υπόλοιπο της οφειλής αφορά τους επόμενους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, όπου ανέρχονται συνολικά στα 150 εκατ. ευρώ έκαστος.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα