Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στην πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Για τις προσλήψεις μονίμων, ο Ανδρέας Ξανθός (φωτό) ανέφερε τα εξής:

Έχει δρομολογηθεί η πρώτη δέσμη προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ περίπου 1.000 θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Έχει, επίσης, εγκριθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η δεύτερη δέσμη με περίπου 2.500 γιατρούς – νοσηλευτές - λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο μελετάται να συμπεριληφθεί πρόταση της ΟΕΝΓΕ για επιτάχυνση των κρίσεων, ώστε από τη στιγμή της προκήρυξης μέχρι την πρόσληψη να μεσολαβούν δεσμευτικά μόνον πέντε μήνες.

Επικουρικοί

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων επικουρικών με τις νέες διατάξεις και θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν κενά σε όλη τη χώρα.

Η παράταση θητείας των ήδη υπηρετούντων θα εξετασθεί από την πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία, διότι υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω παράταση θητείας να οδηγήσει σε σχέσεις αορίστου χρόνου.

Χρηματοδότηση

Για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι εγκρίθηκε η εκταμίευση του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού του 2015.

Γίνεται προσπάθεια έγκρισης υπέρβασης των δαπανών αυτών (ήδη εγκρίθηκαν 150 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έως τον Νοέμβριο και αναμένονται άλλα 150 εκατομμύρια για τον Δεκέμβριο 2015).

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι η αύξηση του ορίου δαπανών μέσω αναθεώρησης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, ώστε να είναι δυνατή η απορρόφηση των επιχορηγήσεων.

Η πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει την ανακατανομή πόρων υπέρ της δημόσιας περίθαλψης.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο