Σφοδρές αντιδράσεις από γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους συναντούν οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που θίγουν τα ασφαλιστικά τους ζητήματα.

Με κοινή τους επιστολή, οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητούν από την κυβέρνηση και την τρόικα να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Παραθέτουν χαρακτηριστικά απολογιστικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του Ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση, τα προσδοκώμενα έσοδα θα μειωθούν, ενώ το ίδιο θα συμβεί με την εισπραξιμότητα των σχετικών εισφορών.

Ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Παραθέτουν επιβεβαιωμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 – σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον - η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%).

Σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Θεσμοί

Η επιστολή των Συλλόγων απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών.

Με αυτή, υπογραμμίζεται ότι η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Χρήσιμη

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διάταξη καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, διάστημα στο οποίο αποδείχθηκε η χρησιμότητά της στην αύξηση των εσόδων.

Οι πρόεδροι των Συλλόγων τονίζουν ότι πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, διότι προφανώς κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όταν επιδιώκουν μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού ταμείου των αυταπασχολουμένων.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης