Σημεία και τέρατα για 23 εμπλεκόμενους, περιλαμβάνει η πρόταση της εισαγγελέως εφετών για την περιβόητη υπόθεση με το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας DePuy.

Με κείμενο 1.500 σελίδων προς το συμβούλιο εφετών, η κ. Αναστασία Δημητριάδου ζητεί την παραπομπή τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για αδικήματα που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο “Έθνος της Κυριακής”, η υπόθεση αφορά την περίοδο 2000 – 2006 και 114 δημόσια νοσοκομεία, τα οποία επιβαρύνθηκαν συνολικά με 11,6 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατροί φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές, προκειμένου να χρησιμοποιούν στις επεμβάσεις συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη, όπως εμφυτεύματα γονάτων και ισχίων της βρετανικής εταιρείας.

Τα υλικά υπερκοστολογούνταν κατά 35% και – σύμφωνα με το δημοσίευμα – από το ποσοστό αυτό οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν το 20%.

Ανακριτές

Στη συγκέντρωση του υλικού και τη διαμόρφωση της εισαγγελικής πρότασης συμμετείχαν οι ανακριτές διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου.

Αναφερόμενοι σε συγκεκριμένο γιατρό, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα εξής:

“Δέχτηκε την υπόσχεση να λαμβάνει για κάθε επέμβαση στην οποία θα χρησιμοποιούσε υλικά της εταιρείας χρηματικά ωφελήματα ύψους 20% επί της αξίας εκάστου τιμολογίου”.

Εισιτήρια

Για το έτος 2000, ο εν λόγω γιατρός φέρεται να έλαβε – από το 2000 έως το 2005 – πάνω από 150.000 ευρώ.

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι – εκτός από τα ποσά αυτά – ο γιατρός φέρεται να έλαβε ως δώρο αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής και συμμετοχής για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, συνέδρια στην Αβάνα και στην Ουάσιγκτον.

Στην εισαγγελική πρόταση παρουσιάζεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e – mail), στο οποίο αναφέρεται από κατηγορούμενο πως πρέπει να πληρωθεί σε γιατρούς 1,6 εκατομμύριο δολάρια έως το τέλος Ιανουαρίου του 2001.

Ορολογία

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη ορολογία, όπως “συμβουλευτική αμοιβή”, “επαγγελματική εκπαίδευση”, “επιμόρφωση χειρουργών” και “κίνητρα μετρητών”...

Τα χρηματικά ποσά διακινούνταν μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου υπερακτίων (off shore) εταιρειών ανά τον πλανήτη, ενώ χρησιμοποιούνταν και τραπεζικές θυρίδες, όπου κρύβονται οι “μίζες”.

Οι σκοτεινές αυτές διαδικασίες αφορούν πολλά δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το ΚΑΤ, το “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, το ΝΙΜΤΣ, το “Αττικόν”, το “Λαϊκό”, το Κρατικό της Αθήνας, ο “Ερυθρός Σταυρός” και το “Ασκληπιείο” της Βούλας.


Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]