Δεν θα περιλαμβάνεται διάταξη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να μην περιληφθούν τώρα ορισμένα αιχμηρά θέματα, τα οποία θα την φέρουν αντιμέτωπη με πολυπληθείς επαγγελματικές ομάδες.

Οι “θεσμοί” δέχτηκαν να δώσουν μία μικρή χρονική ανάσα για τα ΜΗΣΥΦΑ, η οποία, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαρκέσει παρά έναν μήνα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα προαπαιτούμενα συνεχίζονται τον Ιανουάριο, οπότε δεν αποκλείτεται να έρθει διάταξη, με την οποία τα εν λόγω σκευάσματα θα μπορούν να διατίθενται και από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ – μάρκετ.

Πρόκειται για εφαρμογή των προτάσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στην περιβόητη “εργαλειοθήκη” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Αποφάσεις

Η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ (και όχι μόνον) από σούπερ – μάρκετ, είναι δυνατή και σήμερα για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι – με παλαιότερη απόφαση – τα εν λόγω καταστήματα μπορούν να διαθέτουν από τα τέλη του 2013 βιταμίνες, οι οποίες αποτελούν βασικό κομμάτι στην αγορά των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο δεύτερος είναι ότι – με απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου – μπορεί να ιδρύει φαρμακείο και μη φαρμακοποιός. Με τον τρόπο αυτό, είναι πλέον δυνατή η λειτουργία φαρμακείου εντός του σούπερ – μάρκετ, όπου μπορούν να διατίθενται μη και συνταγογραφούμενα σκευάσματα.

Εργαλειοθήκη

Η “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ είχε παρουσιαστεί την άνοιξη του 2014 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και αφορούσε μία σειρά από επαγγέλματα.

Είχε δεχθεί πυκνά πυρά από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φαρμακοποιοί είχαν, μάλιστα, στηρίξει το σημερινό κυβερνών κόμμα, χάρη στην (ευνοϊκή για τον κλάδο) στάση που είχε επιδείξει το 2014 στο θέμα της “εργαλειοθήκης”.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό και οι φαρμακοποιοί βλέπουν τα επαγγελματικά τους “κάστρα” να πέφτουν το ένα μετά το άλλο...

Τζίρος

Η απώλεια των εσόδων από τα ΜΗΣΥΦΑ είναι καίρια για το φαρμακείο, το οποίο εμφανίζει πλέον μικρά έσοδα από συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ γίνονται κάθε τρεις μήνες.

Τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος καταλήγει άμεσα (με μετρητά) στα άδεια ταμεία των φαρμακείων. Αντισταθμίζει, δε, τη μείωση των εσόδων από τα άλλα προϊόντα.

“Πρωταθλητές” σε πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ είναι τα παυσίπονα, τα οποία καταλαμβάνουν το 19% της συγκεκριμένης αγοράς. Ακολουθούν τα σκευάσματα για τον βήχα και το κρυολόγημα (18%), οι βιταμίνες (16%), τα δερματολογικά προϊόντα (9%) και τα προϊόντα για το πεπτικό σύστημα (6%).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος