Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι “Getting to Zero”, το οποίο αντανακλά τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 “Zero New HIV Infections. Zero Discrimination. Zero AIDS Related Deaths”, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

‘’Το μήνυμα της 1ης Δεκέμβρη για την HIV λοίμωξη/AIDS εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του ΚΕΕΛΠΝΟ και βρίσκει σύμφωνη την Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού τμήματος Αττικής του Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθε-ραπευτών» για την πρόληψη των νοσημάτων, τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον πληθυσμό της χώρας, την εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσε-ων και συμπεριφορών, οι οποίες προστατεύουν και βελτιώνουν το επίπεδο υγείας του.

Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας συμβάλλει στην αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων, που ζουν με τον ιό HIV και το AIDS σε σημαντικό βαθμό.

Οι Φυσιοθεραπευτές συμφώνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (wcpt) αναλαμβάνουν πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση όλων των ασθενειών, που σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, συ-μπεριλαμβανομένου του ιού HIV και του AIDS.

Ως ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση και με πλήρη γνώση της παθολογίας είναι οι ιδα-νικοί τους επαγγελματίες για να προωθήσουν, προβλέψουν και να διαχειριστούν όλες εκείνες τις μεθόδους θεραπευτικής άσκησης, που επιτρέπουν στους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο αυτή να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την μυϊκή δύναμη, την καρ-διοαναπνευστική λειτουργία, το σωματικό βάρος και κυρίως το άγχος και την ψυχική διάθεση.

Εργάζονται σαν ισότιμα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας παροχής υπηρεσιών αποκα-τάστασης σε άτομα με HIV / AIDS παρόλο που είναι οι μοναδικοί που δεν τους χορηγεί-ται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συνεισφέροντας και στην:

1. Διαχείριση της καθημερινής κόπωσης αναπτύσσοντας στρατηγικές διατήρη-σης επιπέδων ενέργειας.
2. Οργάνωση εργασιακού φορτίου με την υπόδειξη των κατάλληλων διαλλειμά-των, τον ομοιόμορφο προγραμματισμό των εργασιών σε ημερήσιο και εβδομα-διαίο επίπεδο, την ιεράρχηση και επικέντρωση εκείνων που είναι απαραίτητες, κλπ.
3. Εργονομία της καθημερινότητας (χρήση κατάλληλων βοηθημάτων, σωστή στάση του σώματος, με ιδιαίτερη προσοχή κατά την άρση αντικειμένων αλλά και στην παρατεταμένη ορθοστασία, χρήση ηλεκτρικών συσκευών που μειώ-νουν την μυοσκελετική επιβάρυνση, κλπ)
4. Υποστήριξη από συναδέλφους ή φίλους για το ποιες εργασίες μπορεί να γίνουν ευκολότερα από περισσότερα άτομα

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV.
Βοηθά στο να διατηρηθούν υγιείς και τους επιτρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό.

Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί το φετινό σύνθημα

  • Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις
  • Μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS
  • Μηδενίζουμε τις διακρίσεις να γίνει πραγματικότητα. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν, εσύ;’’ καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης