Με την ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Πασχάλη Αποστολίδη άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου Athens Biotechnology Conference «Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας», που διεξάγεται στο αμφιθέατρο Maroussi Plaza από το Health Daily και θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας, τις προοπτικές της έρευνας, τη σημασία της καινοτομίας για τη βελτίωση των θεραπευτικών σχημάτων, αλλά και τα εμπόδια που αναχαιτίζουν την παραγωγή νέων σκευασμάτων και τις επενδυτικές κινήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως τόνισε ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου είναι πολύ σημαντική για τη βιοτεχνολογία, που είναι συνώνυμη της προόδου και της καινοτομίας. «Να συντονιστούμε όλοι, και κυρίως η Πολιτεία, για ένα κοινό στόχο, δηλαδή την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Αν γίνουν τα αυτονόητα βήματα, μπορεί να γυρίσει το «κλειδί της μηχανής». Χωρίς αιφνιδιαστικές αποφάσεις, όπως το claw back που αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις. Οτιδήποτε άλλο μπλοκάρει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του φαρμακευτικού κλάδου και στερεί από τους ασθενείς θεραπευτικές δυνατότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Στόχος του Συνδέσμου, συνέχισε είναι η επεξεργασία ενός οδικού χάρτη, για το διπλασιασμό των κλινικών μελετών μέχρι το 2017, ώστε από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος τους σήμερα, να φτάσει τα 250 εκατ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Δημήτριος Πανταζής χαρακτήρισε «ευκαιρία» την αγορά των βιο- ομοειδών σκευασμάτων, τονίζοντας όμως πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι αυτό των φαρμακευτικών δαπανών. Όμως και η νοσηρότητα των ασθενών μεγαλώνει. Το μέγεθος της αγοράς των προϊόντων βιοτεχνολογίας θα φτάσει τα 250 δισ. δολάρια το 2020, από 100 δισ. που ήταν το 2013 και όλες οι έρευνες δείχνουν πως η αγορά των προϊόντων αυτών έχουν μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Η παραγωγή τους είναι περίπλοκη, με το κόστος της επένδυσης να είναι εξίσου σημαντικό. Εντούτοις η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξή τους.
Ο κ. Σπύρος Γεωργάτος, Εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, χαιρετίζοντας το συνέδριο, μίλησε για την αλλαγή κουλτούρας που χρειάζεται στο δημόσιο τομέα. «Το θέμα της χρηματοδότησης της έρευνας είναι κομβικό. Αν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, τα εμπόδια που τίθενται σε διαχειριστικό πλαίσιο είναι πάρα πολλά, οπότε χρειαζόμαστε πολύ πιο ευέλικτα εργαλεία. Εμείς εργαζόμαστε σε ένα «ταμείο» για την ερευνητική δραστηριότητα, που σκοπό θα έχει να χρηματοδοτήσει προγράμματα και να δημιουργήσει μια πιο σύνθετη δομή που θα στηρίζεται στην καινοτομία και θα προάγει την επιχειρηματικότητα» σημείωσε.

Ακολούθησε η πρώτη ενότητα στου συνεδρίου με θέμα «Η Ιατροβιολογική Έρευνα στην Ελλάδα και η συμβολή της στην ανάπτυξη». Για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την ιατροβιολογική έρευνα στην Ελλάδα μίλησε ο Δρ. Δημήτριος Καφετζόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Όπως είπε, οι εξελίξεις στον τομέα της γονιδιωματικής ανάπτυξης είναι πρωτοφανείς και θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας. Στόχος είναι να φθάσουμε στο επίπεδο της εξατομικευμένης ιατρικής, της προσυμπτωματικής θεραπείας και της πρώιμης διάγνωσης. Η έμφαση στις συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα, οι διεθνείς συνεργασίες, η διείσδυση σε νέες αγορές θα μπορούσαν θα προάγουν την ανάπτυξη της έρευνας, όμως στη χώρα μας το πρόβλημα της χρηματοδότησης, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, παραμένει.

Την ανάγκη συνεργιών τόνισε και ο κ. Απόστολος Κλινάκης, PhD, Ερευνητής B', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) στην ομιλία του με θέμα τις ερευνητικές υποδομές για την ανάπτυξη της Ιατροβιολογικής Έρευνας, αναφερόμενος στο ερευνητικό έργο του Ιδρύματος και στα οφέλη της ύπαρξης ερευνητικών δομών στην Ελλάδα.

«Βασική ή Εφαρμοσμένη Βιολογική Έρευνα;» ήταν το ερώτημα που έθεσε τέλος ο κ. Σπύρος Γεωργάτος, Καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η βαρύτητα της εφαρμοσμένης και της βασικής έρευνας και η μεταξύ τους σχέση αποτέλεσε το βασικό πυρήνα της ομιλίας του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις